Proti teroristům nasadí Turín vojáky

Adam Junek
1. 2. 2006 0:01
Turín (od zvláštního zpravodaje) - Vstup zakázán, hlásí nápis na otevřených veřejích obřích vrat. Ta vedou ke stadionu, kde budou za pár dní probíhat olympijské závody rychlobruslařů.
Olympijská auta budou mít v Turíně na silnicích přednost.
Olympijská auta budou mít v Turíně na silnicích přednost. | Foto: Adam Junek

A právě jen oni a organizátoři jimi smějí projíždět. Oficiálně.

Ale ani běžný kolemjdoucí nemá problém rozevřenou branou proklouznout dovnitř. Přirozenou bariéru k průchodu ke stadionu mu tvoří jen rozbředlý sníh, kvůli němuž se už po pár metrech každý odvážlivec promáčí.

Auta by měla k zastavení přimět v dálce zamlžená budka s ostrahou. Silnice a okolí stadionu jsou stále staveništěm, kde se dělníci na poslední chvíli snaží upravit, co se dá.

Jak běžkyně dostihla výtržníky

Přitom se turínští pořadatelé netají tím, že se obávají teroristických útoků či akcí antiglobalistů. Ostatně minulý týden několik z nich vytrhlo olympijskou pochodeň směřující do Turína italské sportovkyni Eleonoře Berlandové. Vybrali si ale špatně, ostraha sice nezasáhla dost promptně, ale Berlandová neměla problém "útočníky" dostihnout - je totiž běžkyní.

Celkově se rozhodla pořádající země vyčlenit na zajištění bezpečnosti dvou a půl tisíce sportovců, několika tisícovek novinářů a více než milionu očekávaných návštěvníků asi 110 milionů dolarů. "Jsou v tom započítány i náklady na stravu, ubytování a přesčasy," uvedl italský ministr vnitra Giuseppe Pisanu. Zároveň připustil, že tato částka nemusí být konečná.

Na silnicích v okolí Turína jsou již vyznačené speciální pruhy pro olympijskou dopravu. Ale zdaleka ne všude.
Na silnicích v okolí Turína jsou již vyznačené speciální pruhy pro olympijskou dopravu. Ale zdaleka ne všude. | Foto: Adam Junek

Cena za pocit bezpečí

Rekord v ceně za bezpečí drží poslední letní olympiáda v Aténách - milardu eur. Dražší než Turín byla bezpečnost i v Salt Lake City, které zimní hry hostilo nedlouho po útocích na New York. Tehdy kontroly a strážci vyšli na více než 300 milionů dolarů. Ochrana Atlanty v roce 1996 přitom přišla na "pouhých" 98 milionů dolarů.

Pisanu ale upozornil, že se teroristický útok během her spíše nečeká. "Horší by to mohlo být před volbami na počátku dubna," dodal. Nedávné útoky v Madridu se totiž odehrály také těsně před volbami. Nicméně Itálie nepatří kvůli své účasti v Iráku mezi "oblíbence" teroristických organizací.

Hlídat sportoviště či olympijské vesničky a zajišťovat bezpečnost po celou dobu her má zhruba patnáct tisíc vojáků, policistů a pracovníků bezpečnostních agentur. Spojené státy k tomu vysílají do severní Itálie na pět set svých vládních agentů, zvlášť na zahajovací ceremoniál, jehož se zúčastní i první dáma USA Laura Bushová. Do Atén jich ale směřovalo více než dvakrát tolik.#reklama

Seznam zločinců

Každý z návštěvníků bude muset projít prohlídkou na jednom z bezmála tisícovky detektorů kovů a pomocí speciálních fotoaparátů bude jeho obličej porovnáván se seznamem mezinárodně hledaných zločinců. Uvedlo to tiskové oddělení organizačního výboru TOROC.

Vše může zkomplikovat také dopravní situace. Silnice v Turíně sice dostaly jako "vánoční dárek" opravené povrchy, nicméně jen na několika z nich jsou vyhrazené olympijské pruhy. Ty se dostaly na největší komunikace a také například do okolí olympijské vesnice v Lingottu. V centru města však znak pěti propojených kruhů na silnicích chybí.

 

Právě se děje

Další zprávy