USA loni zažily rekordní počet bankrotů

čtk, eko
11. 1. 2006 9:32
Washington - Počet osobních bankrotů v USA v loňském roce vzrostl o 31,6 procenta na rekordní více než dva miliony případů.
Foto: Profimédia

Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnila výzkumná společnost Lundquist Consulting. Za nárůstem stojí nový zákon, který vstoupil v platnost loni ke konci roku. Ten výrazně ztížil zadluženým jednotlivcům snahu zbavit se závazků a proto se jednotlivci snažili zbavit svých dluhů ještě před jeho vstupem v platnost.

K výraznému nárůstu počtu bankrotů došlo ve všech regionech. Celkový počet se zvýšil na 2,043.535 případů z 1,552.967 případů v roce 2004. To znamená, že každá 53 domácnost vyhlásila platební neschopnost.

Nový zákon o bankrotech vstoupil v platnost 17. října loňského roku. Před vstupem zákona v platnost tak narostl počet těch, kteří se snažili vyrovnat se svými dluhy ještě podle starého zákona. V září se počet bankrotů vyšplhal nejvýše v historii. Za první dva týdny v září vyhlásilo platební neschopnost v průměru denně více než 9000 osob. To byl téměř 50procentní nárůst ve srovnání s průměrem za rok 2004. V říjnu naopak počet vyhlášených bankrotů klesl.

Americké zákony původně umožňovaly jednotlivcům, aby si při vyhlášení platební neschopnosti ponechali část majetku. Zbývající majetek byl prodán a zisk z prodeje použit na uspokojení věřitelů. Nový zákon stanoví, že v případě finančních problémů o dalším postupu rozhodne výše příjmů. Na té závisí, zda bude nutné vypracovat splátkový kalendář a závazky postupně splatit, nebo se k uspokojení věřitelů použijí příjmy z prodeje majetku, napsala agentura AP.

 

Právě se děje

Další zprávy