Dolar, páteř nejsilnější ekonomiky, klesá ke dnu

dkl
18. 4. 2007 13:30
Vůči libře je na tom nejhůře za 26 let
Jednodolarovky jsou pro většinu Američanů lepší než kovová mince téže hodnoty. Tento týden začne další pokus to změnit: vyjde nová série mincí s portréty bývalých prezidentů. Zahodí kvůli tomu Američané svou oblibu papírových bankovek?
Jednodolarovky jsou pro většinu Američanů lepší než kovová mince téže hodnoty. Tento týden začne další pokus to změnit: vyjde nová série mincí s portréty bývalých prezidentů. Zahodí kvůli tomu Američané svou oblibu papírových bankovek? | Foto: Reuters

Londýn/Praha - Kdysi stabilní a pevná kotva americké ekonomiky ztrácí den za dnem svoji sílu. Vůči britské libře si vede dokonce nejhůř za posledních 26 let.

V uplynulých dnech se měna dostala dokonce přes hranici dvou dolarů za jednu libru.

Hlavním důvodem jsou vyhlídky na další posun v úrokových sazbách, které nevyznívají pro dolar příznivě. Ze stejného důvodu dolar klesá i k dalším měnám a k euru je nejslabší za dva roky.

Nyní mají Spojené státy úrokové sazby na stejné úrovni jako Velká Británie, tedy na 5,25 procentech. Jenže analytici očekávají, že britská centrální banka sazbu zvýší a ještě víc tak zatraktivní libru oproti dolaru.

Foto: Aktuálně.cz

Levné dovolené a benzín

I koruna se nyní vyhřívá na výslunní a je historicky nejsilnější vůči této měně. Dnes dopoledne zase vylepšila hodnotu na 20,54 koruny a dolar je tak pro Čechy nejlevnější v historii.

Díky tomu se například dovolená v zahraničí může stát mnohem levnější. Nejenže si mohou Češi dovolit více nakupovat, ale i cestovní kanceláře zlevňují zájezdy.

Ještě před rokem stál dolar 23,5 a dnes je tak o tři koruny levnější.

Z levnějšího dolaru těží ale i motoristé, protože levnější dolar pomáhá udržet ceny benzínu na uzdě. Levnější je i elektronika dovážená z USA či Asie, za kterou dovozci platí v dolarech.

Vývozci trpí

Ne všem se ale silná koruna zamlouvá.

Nejvíce tímto vývojem trpí exportéři. Dostávají totiž za své zboží zaplaceno v dolarech, které poté vymění za méně korun, než tomu bylo dřív.

Foto: Škoda auto

Největší exportér v zemi, mladoboleslavská Škoda Auto, dokonce silnou korunu považuje za jeden z důvodů, proč by mohla uzavřít místní továrny a přestěhovat se na východ.

 

Právě se děje

Další zprávy