Nejziskovější firma Ameriky? Naftaři z Texasu

dkl, Fortune
17. 4. 2007 17:04
Exxon Mobil vydělal 40 miliard dolarů
Sídlo společnosti Exxon Mobil
Sídlo společnosti Exxon Mobil | Foto: Exxon Mobil

New York - Prestižní magazín Fortune sestavil žebříček nejziskovějších firem USA. Zlatou příčku obsadila naftařská společnost Exxon Mobil, která sídlí v Texasu.

S čistým ziskem 39,5 miliardy dolarů, v přepočtu 800 miliard korun, předstihla konkurenty jako Citigroup či Microsoft.

Překvapivou dvojkou se stal holding UAL, jenž ovládá leteckou společnost United Airlines. Ta se přitom teprve v únoru loňského roku vymanila z hrozby bankrotu. Za rok 2005 si UAL připsal téměř 23 miliard dolarů čistého zisku.

Ovšem sama firma přiznává, že pohádkový zisk vykázala díky odlišnému účtování, které užívají firmy, kterým hrozí bankrot.

Ropa vydělává

Bronzovou příčku si za loňský rok odnáší kdysi největší firma světa, finanční dům Citigroup. Za aerolinkami zaostal jen o jednu a půl miliardy dolarů. Budoucnost této obří banky v žebříčku je ovšem nejistá, nedávno totiž ohlásila mohutné propouštění, které se dotkne až 17 tisíc zaměstnanců.

Kromě Exxon Mobil se do první dvacítky dostaly i další ropné společnosti. Na sedmém místě skončil Chevron s 17,1 miliardami čistého a hned za ním ConocoPhillips.

Těsně za branami desítky, tedy na místě jedenáctém, skončil softwarový gigant Microsoft. Firma Billa Gatese dokázala loni vydělat 12,6 miliardy dolarů, což je asi čtvrt bilionu korun.

Možná naposledy se v žebříčku objevila společnost Berkshire Hathaway, která patří legendárnímu Warrenu Buffettovi. Jeho portfolio padesáti miliard dolarů mu sice dokázalo přinést zisk ve výši jedenácti miliard dolarů a patnácté místo, ale investorský guru má své plány.

A ty spočívají v tom, že čtyřicet miliard, tedy podstatnou část svého majetku, věnuje na dobročinné účely, konkrétně největší část připadne nadaci, kterou vede Bill Gates se svojí ženou.

 

Právě se děje

Další zprávy