Amerikou opět obchází strach. Jménem Vioxx

Adam Junek
13. 4. 2007 13:00
Úřad zřejmě zakáže vstoupit na trh novému léku
Nejen Vioxx může být při dlouhodobém užívání nebezpečný.
Nejen Vioxx může být při dlouhodobém užívání nebezpečný. | Foto: Reuters

New York - Americký farmaceutický gigant Merck & Co. stále řeší případ svého "smrtícího" léku Vioxx a soudy kvůli němu se ještě potáhnou pěknou řádku let. A teď dostal další ránu.

Jeho novinka, která mohla nahradit výpadek nechvalně známého Vioxxu, se na trh nedostane.

Poradní panel amerického Úřadu pro potraviny a léčiva (FDA) nedoporučil pustit mezi spotřebitele lék Arcoxia, který měl stejně jako Vioxx mírnit bolest při zánětech kloubů. A odborníci se přitom odvolávali na stejná rizika, která vedla ke stažení obchodně úspěšného Vioxxu.

Na konci dubna bude jasno

"Výhody jako utišení bolesti či nepoškozování žaludeční stěny nedostatečně vyvažují nebezpečí, kterým je možné poškození činnosti srdce," odsouhlasil ve zprávě 21členný sbor, a to v poměru 20 ku jednomu hlasu.

"Na tom léku není nic zvláštního, proč bychom měli vystavit pacienty riziku potenciálního selhání srdce," citoval deník Boston Globe profesora Bostonské univerzity Davida Felsona, který byl členem poradní komise.

Konečné rozhodnutí padne 27. dubna, ale úřad se v zásadě vždy drží doporučení komisí.

"Stále věříme, že Arcoxia má potenciál být velmi cennou variantou léčení pro pacienty trpící osteoartrózou," reagoval na rozhodnutí panelu Merck & Co.

Podle odhadů mohla Arcoxia společnosti přinést až miliardu dolarů na ročních tržbách. Což by částečně vyvážilo ztrátu Vioxxu, který před svým stažením z trhu v září 2004 přinášel do firemní kasy 2,5 miliardy ročně.

Arcoxia je ale schválená například pro prodej v Česku a podle údajů České lékarnické komory ji částečně hradí pojišťovna.

Vioxx se firmě prodraží

Vioxx byl bestsellerem amerického gigantu. Pak ale přišel šok. Studie ukázala, že dlouhodobé užívání léku zvyšuje riziko infarktu a lék musel pryč.

Následně FDA prověřil celou skupinu léků, takzvaných coxibů, neboli léků podobných Vioxxu, a zakázala ještě Bextru od lídra farmceutického trhu Pfizer.

Na americký Merck se sesypala lavina žalob. Některé soudy již proběhly, většinu firma prohrála, ale někdy soudce naopak firmu vinnou neuznal.

Zatím byly podány tisíce žalob. Podle serveru Forbes by se konečné číslo mohlo vyšplhat až na sto tisíc. Odškodné se zatím odhaduje až na dvacet miliard dolarů.

To by z Vioxxu, který koncern Merck odstranil z trhu v září 2004, udělalo "rekordmana" mezi staženými léky. Dosud nejvyšší odškodné - nyní přesahující sedmnáct miliard - vysoudili pacienti na společnosti Wyeth kvůli dietnímu přípravku Fen-phen.

Merck si zatím "odložil" na výplatu odškodného asi miliardu.

Odborníci na farmacii, ale od počátku kauzy upozorňovali, že pacient vždy při braní léku podstupuje určité riziko.

"Neexistuje v zásadě žádný lék bez vedlejších účinků. Je to jako jízda autem, také na sebe bereme riziko, ale tady si ho uvědomujeme. U léků jej vidět nechceme," říkali například.

 

Právě se děje

Další zprávy