17 tisíc padáků rozdá Citigroup

aju
12. 4. 2007 15:33
Americká banka se zbaví 8 procent svých zaměstnanců

New York - Celkem sedmnáct tisíc zaměstnanců americké velkobanky Citigroup, která jen před nedávnem přišla o pozici světové jedničky, letos uslyší: "Máte padáka!"

V bankovním domě, kde dlouho byla expanze nadřazena efektivitě, jde o kulturní šok. Přesto cíl šéfa Chucka Prince je jasný: jím řízený bankovní kolos musí zeštíhlit, aby udržel krok s čím dál dravější konkurencí, jakou je Bank of America nebo Goldman sachs. Uvádí The New York Times.

Největší personální otřesy prožije samotný New York, sídelní město bankovní skupiny. Zde přijde o práci 1600 z celkem 27 tisíc lidí. Celosvětově pak jde o propouštění osmi procent pracovníků, když jich "Citi" celkem zaměstnává 327 tisíc. A všichni mají dostat výpověď ještě letos. Ostatně někteří již svou "červenou kartu" dostali.

A to není vše. Dalších bezmála deset tisíc zaměstnanců v Americe přijde o svou práci, protože jejich místo se přesune do "levnějších" lokalit, jako jsou Indie či Polsko.

"Začínáme úplně novou fázi. V brzku uvidíte mnohem efektivnější, lépe uvažující a mnohem lépe řízenou Citigroup," sliboval Prince.

Náklady na takové rozsáhlé propouštění dosáhnou zhruba 1,5 miliardy dolarů.

Po změnách v Citigroup volají analytici a investoři již několik let. Při svém nástupu před pár lety Chuck Prince sliboval, že banku dostane ze špatného mediálního světla. Nepodařilo se, stíhal ji jeden skandál za druhým.

A důvody byly podle mnohých jasné. "Bankovní supermarket, kde najdete jakýkoliv finanční produkt a kterým se Citigroup stala, je se třemi stovkami tisíc zaměstnanců neřiditelný. Žádný manažer nemůže tušit, co se kde v takové firmě děje," zněl častý argument.

Prince tak začal bořit postupně dílo svého předchůdce a odprodal část aktivit, nyní propouští a trh spekuluje, že ještě k nějakému prodeji dojde.

 

Právě se děje

Další zprávy