Počet bankrotů ve světě vzroste

ČTK, eko
26. 12. 2005 15:45
Praha - Globální index bankrotu, který vytvořila úvěrová pojišťovna Euler Hermes, se v příštím roce zvýší o jedno procento. Je to prý důsledek zpomalení světové ekonomiky, která zaznamenala letos pouze zhruba tříprocentní nárůst.

V Česku by měl počet bankrotů klesnout o pět procent, na Slovensku naopak stoupnout o čtvrtinu, sdělila pojišťovna.

Poté, co se v roce 2005 počet bankrotů snížil, globální index bankrotu naznačuje nárůst ztrát v roce 2006 v nejprůmyslovějších zemích. Německo by mělo zaznamenat čtyřprocentní nárůst počtu bankrotů, Velká Británie a USA tříprocentní a Japonsko dvouprocentní zvýšení.

Tento trend je podle Euler Hermes spojován především se Spojenými státy, kde destrukce způsobená hurikánem Katrina a zpomalení ekonomického růstu pravděpodobně vyvolá v roce 2006 větší počet obchodních krachů. Stane se tak poprvé od roku 2001.

Po dvou letech stabilního či dokonce klesajícího počtu bankrotů, nejsou předpovědi neúspěchů v podnikání v roce 2006 povzbudivé pro nadcházející roky ani pro Japonsko a Německo. Zhoršení je přímým důsledkem střední úrovně růstu dosaženého v těchto zemích (1,5 procenta v Japonsku a 1,4 procenta v Německu).

Pojišťovna ve studii uvedla, že světové ekonomické zpomalení bude pokračovat i v roce 2006. Po čtyřprocentním rekordu dosaženém roce 2004, předpovídá snížení růstu na 3,2 procenta v roce 2005 a na 2,8 procenta v roce 2006. Tento trend vysvětluje hlavně zpomalením ekonomiky USA, která tvoří téměř třetinu světového HDP.

Světový index bankrotu, vytvořený Euler Hermes, poskytuje srovnání obchodních neúspěchů, nezávisle na otázkách národní definice, ale s ohledem na ekonomickou váhu příslušných zemí. Studie Euler Hermes vychází z údajů největší databáze firem na světě, která obsahuje informace o více než 40 milionech podniků a je určena především pro klienty společnosti.

Světovému trhu dominují tři úvěrové pojišťovny. Euler Hermes, Atradius a Coface ovládají přibližně 70 procent světového trhu. Euler Hermes působí i v Česku.

 

Právě se děje

Další zprávy