Švýcaři zakázali genetické potraviny

vid
27. 11. 2005 16:26
Curych / Praha - Švýcaři schválili referendem jeden z nejpřísnějších zákazů využití geneticky modifikovaných organismů v Evropě.

Podle informací švýcarského deníku Tagesanzeiger hlasovalo pro pětileté moratorium téměř 56 procent hlasujících - dohromady 1.125.357 lidí. K referendu přišlo 42 procent voličů.

Změny zákona schválené v lidovém hlasování ode dneška platí a není potřeba žádný nový zákon ani vyhláška.

Nejpřísnější režim v Evropě

Schválením takzvané "Gentechfrei" iniciativy Švýcaři rozhodli, že zavedou jedno z nejpřísnějších omezení geneticky modifikovaných organismů (GMO) v Evropě.

Na pět let zakážou dovoz geneticky pozměněných rostlin, jejich částí a osiva a jejich využití v zemědělství a lesním hospodářství. Stejné omezení platí pro zvířata. Na výzkum se ale zákaz nevztahuje.

Ve Švýcarsku už funguje podobně jako v ostatních státech Evropské unie povinnost označovat potraviny, při jejichž výrobě byly využity rostliny nebo zvířata s uměle pozměněnými geny. Pěstování GMO navíc podléhá složitému schvalování.

Občanská sdružení se ale s dosavadním stavem ve Švýcarsku nespokojila a navrhla v roce 2003 zpřísnění zákonů.

Zákaz prosazují sami občané

Podle švýcarských norem mohou zákony změnit sami občané: pokud se pod takzvanou lidovou iniciativu podepíše aspoň sto tisíc Švýcarů, návrh se pak schvaluje v referendu. Pod návrh na zpřísnění pravidel pro GMO se podepsalo 120 tisíc lidí.

Společně s tímto návrhem dnes také Švýcaři v referendu odsouhlasili konec zákazu nedělního prodeje na velkých nádražích a letištích. Výsledek byl těsný - jen 50,6 procenta pro otevření obchodů v neděli. Většina kantonů byla sice proti, ale kladnému výsledku pomohly početné kraje Zürich a Bern.

 

Právě se děje

Další zprávy