Slovensko těží z reforem,ekonomika šlape

Dušan Klimeš
13. 2. 2007 11:20
Bratislava - Východní sousedé si užívají třetí nejlepší výsledky v Evropské unii, přestože jim ekonomika mírně zpomalila.

Růst slovenského hrubého domácího produktu podle statistického úřadu v posledním čtvrtletí minulého roku zpomalil z 9,8 procenta na 9,5 procenta. Přesto je to nad očekávání dobrý výsledek, analytici tipovali čísla kolem osmi procent.

Za celý rok tak "středoevropský tygr" vyrostl o 8,2 procenta, tedy nejvíce od rozpadu Československa.

"Slovenská lokomotiva neztrácí dech, je to třetí nejrychlejší ekonomika v Evropské unii," říká Aleš Michl z Raiffeisenbank.

Lepší už bylo jen Estonsko a Lotyšsko. Tyto pobaltské státy dokázaly vytvořit o více než jedenáct procent lepší výsledek než v roce 2005.

Infobox

EVROPŠTÍ LÍDŘI:

Stát HDP Lotyšsko 11,9 Estonsko 11,3 Slovensko 9,5 Lucembursko 8,9 Rumunsko 8,3 Irsko 7,7 Bulharsko 6,7 Litva 6,6 Česká republika 5,8 Polsko 5,8

zdroj: Bloomberg

Daří se ale celé eurozóně. V závěru roku zrychlila růst na 3,3 procenta z 2,7 procenta. I za celý minulý rok si státy eurozóny připsaly slušný výsledek 2,7 procenta růstu, tedy výrazně víc, než v roce 2005, kdy HDP poskočilo jen o 1,4 procenta.

Ostrovní vzor

Razantní růst Slovenska snese srovnání s tím, jak dokázalo těžit Irsko ze vstupu do Evropské unie. Obě země provedly významné reformy, které dokáží nalákat investory.

Ať už jsou to investiční pobídky či jednoduché a relativně nízké zdanění, příjemné podnikatelské prostředí se jim vyplácí.

I ostrovní Irsko z počátku těžilo z chuti automobilek přesouvat svoji výrobu za levnou pracovní silou a nižšími daněmi.

Slováci již montují na svém území auta firem Kia, Peugeot a Citroen.

Z koruny na euro

Na výsluní přízně se vyhřívá i slovenská koruna. Důvěru v rozmach ekonomiky podporuje i ambiciózní plán přijmout euro již v lednu roku 2009.

Premiér Robert Fico potvrdil plán přijmout euro v roce 2009
Premiér Robert Fico potvrdil plán přijmout euro v roce 2009 | Foto: Ludvík Hradilek

"Zavedení eura vnímáme jako významnou komparativní výhodu ve srovnání s ostatními zeměmi," uvedl slovenský premiér Robert Fico.

V Česku je kvůli špatnému stavu veřejných financí již nereálný termín přijetí eura v roce 2010. Vláda dosud nestanovila žádné náhradní datum. Ekonomové říkají, že pro Česko je reálné euro přijmout nejdříve v roce 2011.

Ruský vliv

Čárou přes rozpočet se ale Slovensku může stát cena plynu. Rusko, potažmo státní monopol Gazprom, jako největší dodavatel v regionu se totiž domáhá dodatečného zvýšení ceny této komodity, a to až o deset procent.

Na cenu plynu by totiž mohli reagovat například výrobci tepla, kteří odebírají dodávky od Slovenského plynárenského průmyslu (SPP).

Výrazné zvýšení ceny plynu může dát impuls k růstu inflace a Slovensko by se mohlo "vymknout" maastrichtským kritériím, která musí splnit, pokud chce euro přijmout.

 

Právě se děje

Další zprávy