Ropa pod 50 dolarů, benzín dále zlevňuje

Dušan Klimeš
19. 1. 2007 10:00
New York - Barel ropy se dnes v noci obchodoval na rok a půl starém minimu, Natural se blíží k 27 korunám.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Čeští motoristé si mohou mnout ruce, protože se v posledních týdnech sešly hned dva faktory, které jim snižují náklady na cestování.

Posilující koruna vůči dolaru a velmi mírná zima dokázaly ceny benzínu "zahnat" zpět pod 28 korun. Přitom přesně před půl rokem stál litr Naturalu 31,80, dnes je možné ho průměrně sehnat za 27,2 koruny. Za šest měsíců tak zlevnil o patnáct procent.

Dobré podmínky

Díky zprávě o stavu zásob ropy, která ukázala, že černého zlata je dost, se barel dostal dokonce na chvíli pod padesát dolarů, čímž překonal cenu z května roku 2005.

K tomu je třeba přičíst fakt, že jedna z nejteplejších zim za poslední roky neklade vysoké nároky na spotřebu ropných produktů na topení.

Zvláštní postavení na trhu má ale motorová nafta. Její cena sice také zlevňuje, ale mnohem menším tempem než benzín. Ještě před půl rokem byla téměř o dvě koruny levnější než Natural. Dnes je o několik haléřů dražší.

Na "vině" tohoto stavu je především rostoucí zájem o tento produkt. Díky nižší spotřebě si automobilisté dieselová auta velmi oblíbili a čekací lhůty na jejich odběr se v západní Evropě počítá na týdny.

Šéf OPEC Daukoru chce v klidu vyčkat, jak se situace vyvine
Šéf OPEC Daukoru chce v klidu vyčkat, jak se situace vyvine | Foto: Reuters

Strach ropných velmocí

O cenu ropy si ale začínají dělat starosti státy sdružené v kartelu OPEC. Ty produkují třetinu z devadesáti milionů barelů, které jsou denně spotřebovány.

Některé státy jako Venezuela již žádají mimořádnou schůzku ministrů těchto zemí, na které by se rozhodlo o dalším omezení produkce, což by mělo vést k růstu cen.

Šéf OPEC, Nigerijec Edmund Daukoru, ale zachovává chladnou hlavu. Země se již dříve dohodly, že v únoru sníží denní produkci o půl milionu barelů denně. Chce tedy v klidu vyčkat, co se stane a o případném dalším postupu rozhodnout až na plánovaném zasedání 15. března.

 

Právě se děje

Další zprávy