Růst DPH v Německu zdražil benzín

ČTK
3. 1. 2007 10:10
Berlín  - Hrozba vysokého deficitu donutila vládu, aby zvýšila DPH nejvíce v historii. Pocítili to zatím především motoristé.

O necelé dvě koruny v novém roce musí zaplatit řidiči u benzínek. Průměrně se litr Naturalu dostal na 1,26 eura, tedy asi 34,7 koruny.

Již před svátky se ale na zvyšování daní "připravili" například drogisté a prodejci nábytku. Ti nečekali na silvestrovskou půlnoc a zdražili již před koncem minulého roku.

Naopak většina dalších obchodů nyní využívá růstu DPH k vlastní reklamní kampani na slevy.

Daň jako reklamní slogan

"Výjimečný stav v Berlíně!" láká reklama řetězce s elektronickým zbožím Saturn a slibuje vedle nízkých cen za televize s plochými obrazovkami, DVD přehrávače a lednice symbolicky právě 19procentní slevu na všechny CD a DVD nosiče, počítačové hry a software.

Také síť MediaMarkt nabízí televize a hifi soupravy "bez devatenáctiprocentní DPH". Potravinářský řetězec Penny vábí sloganem: "U nás letos platíte starou cenu."

Šéf obchodního koncernu Metro Hans-Joachim Körber, do něhož patří řetězce MediaMarkt, Saturn, Kaufhof a Real, signalizoval už koncem minulého roku, že DPH příliš zboží nezdraží. "V lednu naopak zažijeme více slevových akcí než zvýšení cen," řekl.

Těžký leden

"Zvýšení DPH nebude v lednu moc cítit," prohlásil mluvčí sdružení německého maloobchodu Hubertus Pellengahr. Z pohledu spotřebitelských svazů ale nejsou slevy místo zvýšení cen překvapivé.

"Leden je pro maloobchod těžký měsíc a prodejci se musejí snažit po Vánocích vyprázdnit sklady," uvedla Gabriele Franckeová z centrály spotřebitelských organizací.

"Nynější slevy patří k marketingové strategii, aby se v lednu zabránilo konzumnímu propadu," uvedl místopředseda spotřebitelských centrál Patrick von Braunmühl.

Elektronika nyní v Německu razantně slevňuje
Elektronika nyní v Německu razantně slevňuje | Foto: Aktuálně.cz

Zdražení přijde

Varuje ale před velkým optimismem, že by prodejci zvýšenou daň nakonec na zákazníky nepřenesli.

Rekordním tříprocentním zvýšením DPH se německá vláda snaží snížit rozpočtový deficit pod tři procenta hrubého domácího produktu, což je limit stanovený Paktem stability a růstu Evropské unie. V minulých desetiletích se v Německu DPH zvyšovala vždy jen o procento.

 

Právě se děje

Další zprávy