Buffet dá na charitu 37 miliard dolarů

Adam Junek
26. 6. 2006 10:00
Omaha - Druhý nejbohatší muž světa, investor Warren Buffett, nachystal největší příspěvek na charitu v historii - 37 miliard dolarů.

Buffet chce rozdat jmění ještě během svého života. Dosavadní rekord ve výši charitativního daru držel Bill Gates, jediný muž světa, který má větší majetek než Buffett. A právě Gatesova nadace si ukrojí největší díl z Buffettova majetku. Podle agentury Bloomberg jí bude patřit přes 30 miliard.

Změnila jej smrt ženy

Nadace Billa a Melindy Gatesových si jen v prvním roce polepší o 1,5 miliardy dolarů. To její rozpočet zdvojnásobí. "S takovou obrovskou sumou to bude chtít Gatesovo plné zapojení, aby byly peníze rozděleny rychle a chytře," míní Stacy Palmerová z odborného časopisu Chronical of Philantropy a naráží tím na nedávné stažení Gatese z čela své firmy Microsoft.

Dosud Buffett, jehož celkové jmění se odhaduje na 44 milard dolarů, nepatřil zrovna k nejštědřejším. Občas něco na charitu dal, ale rozhodně v porovnání se celým jměním šlo o "drobečky". "Vše dostane charita po mé smrti, do té doby jsme nejlepším správcem a rozmnožovatelem svého majetku já sám," tvrdil 75letý investor až donedávna.

Co se stalo? Podle Buffettových slov jej pohnula ke změně názoru smrt jeho ženy Susan v roce 2004. "Byla o dva roky mladší než já a ženy se přece dožívají vyššího věku," kroutí dodnes hlavou Buffett. Sám se dosud těší dobrému zdraví.

Bill Gates oznamuje novinářům svůj odchod z Microsoftu a předání faktického řízení společnosti do rukou Steva Ballmera.
Bill Gates oznamuje novinářům svůj odchod z Microsoftu a předání faktického řízení společnosti do rukou Steva Ballmera. | Foto: Reuters

Smrt manželky jej zasáhla i přesto, že již delší dobu spolu nežili. Susan dokonce manželovi našla přítelkyni a nakonec vánoční dárky pro přátele podepisovali všemi třemi jmény.

Buffett bude muset brzy přepsat závěť a slíbil již, že tak brzy učiní. V ní chce stanovit další rozdělování svých peněz mezi charitativní organizace a také zabezpečit své tři děti. Odkáže jim část akcií své společnosti Berkshire Hathaway v hodnotě několika desítek milionů dolarů.

Zatím své potomky ale multimiliardář příliš nerozmazloval. Když chtěl syn začít podnikat, půjčil mu Buffett peníze za stejných podmínek jako jakémukoliv jinému obchodnímu partnerovi.

Své o tom ví i dcera miliardáře. Když jej byla vyzvednout na letišti, zjistila, že nemá na zaplacení parkovného. Buffett si na dvacet dolarů, které jí půjčil, nechal vystavit šek.

Investoval do "vajglů"

Své bohatství vybudoval Buffett z ničeho. Začínal v padesátých letech a často šel proti proudu. Kupoval akcie firem, které byly těsně před krachem, ale Buffett cítil, že při změně ekonomické situace se opět mohou vrátit na vrchol.

Sám svou metodu investování popsal takto: "Hledám na trhu vajgly, v nichž je ale ještě několik šluků".

Jeho portfolio patří k nejhodnotnějším na světě. Drží akcie firem jako Coca-Cola, American Express nebo před rokem koupil akcie pivovarnické skupiny Anheuser-Busch.

Trhy na jeho nákupy vždy reagují. Když pivovary Anheuser-Busch zveřejnily, že Buffett je jejich novým investorem, vyletěla hodnota jejich akcií prudce vzhůru.

Jediné, čemu se vyhýbá, jsou moderní technologie. "Nepouštím se do toho, čemu nerozumím," tvrdí vitální stařík, který s oblibou hraje na ukulele.

Co naprosto nesnáší jsou daně. Snaží se jim legálně vyhnout, jak jen to jde. Jeho transakce tak často probíhají výměnou akcií, které prodává až ve chvíli, kdy si na daně už svým růstem vydělaly.

 

Právě se děje

Další zprávy