Porota rozhodla, za Enron mohou šéfové

Adam Junek
25. 5. 2006 18:05
Houston - Vinni. Takový je verdikt poroty v kauze bývalých šéfů Enronu - jednom z největších podnikových skandálů v USA. Uvnitř: VŠE O KAUZE

Dvaapadesátiletému Jeffrymu Skillingovi, který byl obviněn z osmadvaceti trestných činů, hrozilo kombinovaně až 275 let za mřížemi. O dvanáct let staršímu Layovi přišila žaloba šest trestných činů s maximální sazbou 45 let. O délce trestu soudce Sim Lak teprve rozhodne. Jako den slyšení ustanovil 11. září.

Infobox

SKANDÁLY PO ENRONU

  • Květen 2002: Adelphia Communications - Telekomunikační firma Adelphia Communications přehodnocuje výsledky. Později vychází najevo, že kromě jiného poskytla více než miliardu dolarů rodině svého zakladatele Johna Rigase. On i syn stráví ve vězení pěknou řádku let.
  • Červen 2002: Tyco International - Kvůli miliardovým podvodům musel rezignovat šéf firmy Tyco International Dennis Kozlowski - podnik doslova vydrancoval. Čeká ho mnoho let ve vězení.
  • Červen 2002: Qwest Šéf telekomunikační firmy Qwest Joseph P. Nacchio přiznává chybné zaúčtování více než miliardy dolarů a rezignuje.
  • Červen 2002: Rite Aid - O 1,6 miliardy dolarů musí snížit svůj již vykázaný zisk firma Rite Aid. Bývalí šéfové Martin L. Grass a Franklin C. Brown jsou obviněni a odsouzeni za podvody.
  • Červen 2002: WorldCom - Telekomunikační gigant WorldCom svým krachem překonává Enron - stává se největším bankrotem v historii USA. V březnu roku 2005 byl exšéf firmy Bernard Ebbers uznán vinným z účetních podvodů ve výši 11 miliard dolarů. Stráví 25 let ve vězení.
  • Listopad 2002: Computer Associates Z podvodů bylo obviněno několik manažerů firmy a mnozí z nich se i přiznali. Předloni byl obviněn i nejvyšší šéf  Sanjay Kumar.
  • Březen 2003: Credit Suisse First Boston - Známý investiční bankéř Frank P. Quattrone z Credit Suisse First Boston odmítá spolupracovat s vyšetřovateli a vysvětlit, jak byly akcie technologických společností rozdělovány investorům. Porota ho poslala na 18 měsíců za mříže.
  • Březen 2003: HelthSouth - Na povrch vypluly podvody a defraudace ve firmě HelthSouth . Porota šéfa Richarda Scrushyho však osvobodila.
  • Listopad 2003: Hollinger International - Kvůli neschváleným platbám a podvodům se mediální impérium Hollinger International rozpadá.

Laye shledala porota vinného ze všech šesti bodů žaloby - mimo jiné zpronevěry a spiknutí. Navíc byl shledán vinným ještě v jiném případě - podvodu s bankovními půjčkami.

Skillinga shledala porota vinného z devatenácti trestných činů. Podle dvanácti porotců se například nedopustil zneužití vnitřních informací - tedy tak zvaného insider tradingu. Z toho jej prokuratura vinila v devíti bodech žaloby a jen v jednom jí porotci dali za pravdu. Tím klesl maximální trest na 185 let.

"Tak tento právní systém funguje," komentoval rozhodnutí poroty Skilling.

O práci přišly tisíce lidí

Co tedy Jeffrey Skilling a Kennneth Lay provedli? Kryli účetní podvody, defraudovali a klamali akcionáře o stavu účetnictví jim svěřeného energetického gigantu. Ještě rok před krachem firmy to byla jedna z nejúspěšnějších společností v Americe s obraty a zisky počítajícími se na miliardy dolarů. A najednou se v jednom čtvrtletí 2001 ukázalo, že tomu tak není.

Zjistily se účetní machinace v řádu miliard dolarů. Cena akcií se prudce propadla a jejich majitelé měli doma najednou bezcenné papírky. Mnohé banky, které podle několika žalob podvody kryly, se již raději s investory mimosoudně vyrovnaly. Některé ale zkusí u soudu dokázat, že o ničem nevěděly.

Banky zaplatí za Enron miliardy dolarů čtěte ZDE

Krach byl bolestivý. Investoři přišli o 60 miliard dolarů. Další více než dvě miliardy chybí lidem na penzijních fondech. A o práci tehdy přišlo 5600 lidí.

Foto: Reuters
NEJVĚTŠÍ SKANDÁL AMERIKY MÁ UŽ ROZUZLENÍ - Enron spustil lavinu dalších kauz. Ty už byly často rozuzleny a jejich viníci už znají své tresty. Až dosud ale zbývalo zodpovědět otázku, zda za krach Enronu mohou jeho šéfové. Porota řekla ANO. Ve speciálu najdete materiály redaktorů Aktuálně.cz o této významné kauze. 

Obžaloba měla od počátku v ruce velmi silný trumf. Byl jím Andrew Fastow, bývalý šéf financí v Enronu. Dohodl se s obžalobou, že bude proti Skillingovi a Layovi vypovídat výměnou za mírnější trest.

Podobně s nižším trestem vyvázl Scott Sullivan z WorldComu, další firmy, která zkrachovala kvůli účetním machinacím. Také byl finančním manažerem a za výpověď proti šéfovi, Berniemu Ebbersovi, "vyfasoval" jen pět let.

Fastow je skromnější. Stačí mu deset let, když mu budou tolerovat to, že se bude ve výkonu trestu střídat s ženou, která je do kauzy také zapletena. Chtějí se totiž střídavě starat o své děti. Manželka si už svůj jeden rok odkroutila. Na Fastowa to teprve čeká.

Fastow kolem Enronu vytvořil síť stínových firem, kam převáděl různé nepohodlné položky z účetnictví koncernu. Firmy měly pestrobarevné názvy: Hvězdné války či Dravec nebo také LJM jedna a dvě. Zkratka vznikla spojením iniciál manželčina jména a jmen synů. A porotu přesvědčil, že to bylo za vědomí a souhlasu jak Laye, tak Skillinga.

Vyhlídky nebyly dobré

Od počátku nebyly vyhlídky obou obviněných růžové. V loňském roce proběhlo několik soudů s prominentními manažery a statistika rozhodně není nejlepší. Za mříže si šli na mnoho let sednout šéfové telekomunikační společnosti Adelphia, otec a syn Rigasové. Ač otec dostal jen deset let, jedná se vzhledem k jeho věku spíše o doživotí. Podobně Ebbers z WorldComu. Jeho pětadvacetiletý trest se v jeho šedesáti třech letech a při podlomeném zdraví rovná rozsudku smrti.

Zakladatel společnosti Enron Kenneth Lay na snímku s manželkou Lindou Layovou
Zakladatel společnosti Enron Kenneth Lay na snímku s manželkou Lindou Layovou | Foto: Reuters

Jistota tu ale nebyla. V případu Richarda Scrushyho, který měl být souzen podle mnohem přísnějších zákonů než Ebbers či Rigasové, vynesla porota osvobozující rozsudek.

A kolik reálně tito dva manažeři, jejichž příběh se již stal předlohou hollywoodského filmu, mohou dostat? Americká média hovoří o 25 letech.

 

Právě se děje

Další zprávy