Třetinu času na počítači nepracujete, zjistila firma

Ekonomika Ekonomika
16. 1. 2014 14:20
Místo práce lidé nakupují a jsou na Facebooku. Kvůli olympiádě se to nezlepší.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Tuzemští zaměstnanci "proflákali" v prosinci třetinu pracovního času. Takto nazvanou zprávu ve čtvrtek zveřejnila společnost truconneXion, která zaměstnavatelům nabízí software pro sledování firemní výpočetní techniky.

Data ze softwaru AuditPro ve zhruba dvou stovkách společností v Česku ukázala, že v průměru třetinu svého aktivního času na počítači strávili zaměstnanci mimopracovními aktivitami. Údaje zahrnují zhruba 18 tisíc lidí pracujících v kancelářských profesích.

"Prosinec je tradičně z hlediska promrhané pracovní doby suverénně nejhorším měsícem v roce. Poslední měsíc roku 2013 byl navíc o 1,5 procenta horší než předchozí prosinec," říká Martin Hnízdil ze společnosti truconneXion.

V lednu a únoru se podle něj situace výrazněji nezlepší. V tomto měsíci totiž zaměstnance lákají povánoční výprodeje, v únoru pak zimní olympiáda v Soči.

Společnost truconneXion očekává, že olympiáda bude mít na pracovní morálku podobný dopad jako loňské prezidentské volby. Obvyklý pracovní výkon zaměstnanců prý půjde až o 20 procent dolů.

Doženou to po pracovní době?

Zaměstnanci podle Hnízdila strávili soukromou aktivitou na internetu přibližně jednu a půl hodiny z osmihodinové pracovní doby.

Současně ale firma zjistila, že lidé si ve větší míře prodlužují celkovou pracovní dobu. „Řada zaměstnanců pracuje v podvečerních a večerních hodinách, mnohdy z domova," říká Hnízdil.

Přesto firma ve zprávě odkazuje na standardní osmihodinovou pracovní dobu, a zmíněný podíl tak nepočítá z celkové, tedy prodloužené pracovní doby. „Pro nás je klíčové, abychom mohli porovnávat s minulými roky, proto jsme se opět drželi srovnání výkonu zaměstnanců v tomto časovém rozmezí," vysvětluje Hnízdil.

Společnost samozřejmě nemá k dispozici údaj o času, který zaměstnanci věnují práci naopak na soukromých počítačích mimo standardní pracovní dobu.

Vedou online nákupy

Podle společnosti truconneXion je na vrcholu statistiky mimopracovních činností na internetu online nakupování. Stále více času tráví zaměstnanci na sociálních sítích, zejména Facebooku.

"Sociální sítě umazávají z dříve dominantního podílu soukromé pošty a Facebook alternuje i rozesílání vlastních přání či péefek. Nejfrekventovanější privátní aktivity na internetu doplňuje plánování příprav vánočních či novoročních svátků a zimní dovolené," upřesňuje Hnízdil.
 
Hlavní nákupní vlnu letos předčasně odstartovala intervence České národní banky. Lidé se tak v první polovině listopadu snažili získat zboží za staré, nižší ceny. Bezprostředně se to projevilo i ve výkonu zaměstnanců. Ve dnech po intervenci vzrostl čas věnovaný privátním záležitostem o 20 procent ve srovnání s průměrnou hodnotou minulých let.
 
Hnízdil dodává, že software AuditPro dokáže rozlišit aktivní pohyb na internetu od situace, kdy je stránka pouze otevřena (a zaměstnanec se věnuje jiné práci). "Dokáže rozlišit i situaci, kdy zaměstnanec práci pouze předstírá," ujišťuje.

 

Právě se děje

Další zprávy