Do Česka se vrací zapomenutá profese: komorník

Jan Bumba, týdeník Ekonom
14. 11. 2013 0:00
Týdeník Ekonom přináší ve čtvrtečním vydání rozhovor s komorníkem hotelu The Augustine.
Komorník hotelu The Augustine Jamie Flaye
Komorník hotelu The Augustine Jamie Flaye | Foto: Aktuálně.cz

Praha - V pražském hotelu The Augustine začal působit první profesionální komorník. Angličan Jamie Flaye, s nímž přináší týdeník Ekonom v nejnovějším vydání obsáhlý rozhovor, je tak vlastně prvním mužem, který vrací tuto profesi do Česka.

Má vlastně jednoduchý úkol. Splnit hostům z luxusních apartmánů každé přání. "Budu v zásadě připojen, v rámci ceny, ke čtyřem nejdražším pokojům v hotelu, abych se osobně staral o hosty. Budu se starat o jejich potřeby, budu pro ně také spojkou s jednotlivými službami v hotelu, ať půjde o jídlo a nápoje, nebo úklid či concierge. Hlavní je, aby si hosté, kteří přijedou a zaplatí více než 1600 eur za noc, odnesli jedinečnou zkušenost," cituje Ekonom jedenatřicetiletého Jamieho Flaye.

Mimochodem: to, že je Angličan, je skoro nezbytné. "Neřekl bych, že to je přímo podmínka mé práce, ale je to součást toho divadla a iluze obklopující toto povolání."

Foto: Aktuálně.cz

Hosté přijímají jeho služby se samozřejmostí, s místními zaměstnanci hotelu si musel vysvětlovat, jaká je jeho role.

Vypráví i o tom nejneobvyklejším přání hosta, o němž se mezi komorníky mluví. "Před nějakými 20 lety v londýnském Ritzu bydlel vysoce postavený muž, trpící bohužel nevyléčitelnou nemocí, který projevil jediné vánoční přání - aby se přenesl zpátky do dětství u moře v Brightonu. Zhola nemožné. Tým z hotelu poslal řidiče v Rolls-Royce do Brightonu s obrovskými kanystry, které naplnil mořskou vodou. Na pláži sesbíral oblázky a vše odvezl zpátky do Londýna. V noci v koupelně naplnili vanu mořskou vodou a kolem rozmístili oblázky. Když pak nemocný host vešel do koupelny, rozplakal se, protože ucítil moře a vzpomněl si na dětství."

---------------------------------------------------------------------------

Jaká přání mají Rusové a jaká Američané?

Co je na práci komorníka nejlepší?

Podnikatelé? Šlechtici? Miliardáři? Kdo jsou jeho klienti a jak je vidí?

Rozhovor s komorníkem Jamie Flayem čtěte v týdeníku Ekonom. K dostání od čtvrtka na obvyklých místech.

Přečíst si ho můžete i na iPadu a iPhonu nebo na zařízení s

 

Právě se děje

Další zprávy