Jsme pro stávku, rozhodli zaměstnanci OKD v referendu

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
Aktualizováno 8. 11. 2013 15:13
O tom, zda bude stávka skutečně vyhlášena, se rozhodne v průběhu příštího týdne
Důl Paskov.
Důl Paskov. | Foto: NWR

Praha - Zaměstnanci těžební společnosti OKD dali v referendu odborářům svolení, aby vyhlásili stávku. 

"Hlasování se zúčastnilo šedesát procent zaměstnanců. Z tohoto počtu bylo devadesát procent pro stávku," upřesnil online deníku Aktuálně.cz odborový předák OKD Jaromír Pytlík.

Podmínkou pro vyhlášení stávky byl souhlas dvou třetin hlasujících, přičemž nutná byla účast minimálně poloviny z více než 12 tisíc zaměstnanců.

O tom, zdali bude stávka skutečně vyhlášena, se rozhodne podle Pytlíka v průběhu příštího týdne. "Poprvé se odbory k jednání o případné stávce sejdou v pondělí," říká Pytlík.

Vedení OKD: Jsme připraveni jednat

"Výsledky referenda vnímáme spíše jako vyjádření celkové frustrace zaměstnanců ze současné situace než jako vyjádření se ke konkrétnímu návrhu, který jsme předložili," reaguje na referendum mluvčí OKD Marek Síbrt.

Podle něj je vedení OKD připraveno ještě jednat. Firma věří, že se nakonec podaří najít schůdné východisko bez stávky.

"Určitě jsme připraveni bavit se o struktuře našeho návrhu," dodává Síbrt.

Důvodem stávkové pohotovosti, kterou odbory OKD vyhlásily 15. října, byly zejména neshody s vedením firmy ohledně příplatků na dovolenou a Vánoce, tedy takzvané 13. a 14. platy

OKD místo zmíněných příplatků navrhuje zaměstnancům podíl na zisku a nárůst mezd až o čtyři procenta, ale jen v případě splnění plánu v těžbě a bezpečnosti práce. Podle odborářů by se ale i tak zaměstnancům výrazně snížily příjmy.

Se stávkou přijdou další škrty

„Situace na světových trzích s uhlím je nejhorší za několik desítek let. Mimořádně tvrdě dopadla i na OKD. V kontextu této situace je návrh, který předkládáme, velice vstřícný," vzkázal ve čtvrtek zaměstnancům přes odborářský týdeník Horník generální ředitel OKD Ján Fabián.

Podle něj stávka nic neřeší. „Každý rozsáhlejší protest spojený se zastavením těžby představuje pro firmu velké náklady. V důsledku to povede k potřebě dalších, často bolestivých úspor," obává se Fabián.

"I za této situace jsme byli ochotni zachovat tarify, většinu z benefitů i odchodného. Třináctý a čtrnáctý plat jsme navrhli nahradit bonusy z hospodaření firmy. Navíc jsme navrhli nové bonusy za plnění objemu těžby a bezpečnosti, shodně na úrovni dvou procent mzdy," vypočítává mluvčí Síbrt.

"Celkově by tak klesly průměrné příjmy ze současných zhruba pětatřiceti tisíc o šest procent s garancí rychlého růstu při návratu k ziskovosti," dodává.

O kolektivní smlouvě vyjednávají odboráři s vedením OKD už od loňského srpna. Bude platit pět let, od roku 2014 do roku 2018.

Firma už během úsporných opatření například propustila 250 zaměstnanců z administrativy a o stovky snižuje počty pracovníků dodavatelských firem. Přestěhovala také své sídlo z Ostravy na Důl Darkov a chce uzavřít ztrátový Důl Paskov.

Společnost OKD patří firmě NWR, kterou ze dvou třetin vlastní mezinárodní investiční skupina BXR. V té má zhruba poloviční podíl český podnikatel Zdeněk Bakala.

OKD je největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji. Loni tam hrubá průměrná mzda činila 37 149 korun, pracovníci na šachtách si vydělali průměrně 35 283 korun měsíčně. V Moravskoslezském kraji činila loni průměrná mzda 23 577 korun.

Upozornění vydavatele: Spoluvlastníkem firmy NWR je Zdeněk Bakala, který vlastní také Centrum Holdings, vydavatele deníku Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy