Na směny pracuje přes čtvrtinu Čechů, jsme pátí v EU

Petr Kučera Ekonomika Petr Kučera, Ekonomika
4. 11. 2013 17:25
Větší podíl pracovníků na směny mají jen čtyři země Evropské unie.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Více než 28 procent všech zaměstnanců v České republice pracuje na směny. Jde o 1,10 milionu osob, uvedl Český statistický úřad. Větší podíl pracovníků na směny mají jen čtyři země Evropské unie.

Podíl těchto zaměstnanců v posledních letech jen velmi nepatrně klesá. V letech 2002 až 2005 se pohyboval těsně pod hranicí 30 procent, této hranice dosáhl v roce 2006. Od roku 2007 osciloval na úrovni 28 až 29 procent, v loňském roce činil 28,1 procenta.

Ženy přitom v Česku pracují na směny stejně často jako muži.

Zpracovatelský průmysl, obchod, zdravotnictví

Nejvíce zaměstnanců pracovalo na směny ve zpracovatelském průmyslu (457 tisíc), v obchodu (148 tisíc) a v sekci zdravotnictví a sociální péče (124 tisíc).

V sekci těžba a dobývání pracovala na směny více než polovina všech zaměstnanců, vysoká směnnost je i v dopravě a skladování a v organizacích ubytování, stravování a pohostinství.

Naproti tomu práce na směny se minimálně vyskytuje v profesních, vědeckých a technických činnostech, v sekci peněžnictví a pojišťovnictví, v odvětví vzdělávání a v informačních a komunikačních činnostech. Nízká úroveň směnnosti je i ve velkém sektoru stavebnictví.

V Praze necelá pětina

Rozdíly jsou viditelné i mezi tuzemskými kraji. Obyvatelé hlavního města pracují na směny výrazně méně (18,3 procenta) než ve všech ostatních krajích.

V Královéhradeckém, Pardubickém, Moravskoslezském kraji a Kraji Vysočina pracuje na směny třetina všech zaměstnanců. V Ústeckém kraji je pak „směnnost" dvojnásobně vyšší než v Praze.

Nejvyšší podíl pracujících na směny je ve skupině nejmladších zaměstnanců do 25 let, kde se pohybuje na hranici 40 procent. Přitom ženy v tomto věku pracují na směny výrazně častěji než muži. „Absolutní počet zaměstnanců v této věkové skupině je však podstatně nižší než ve starších věkových skupinách, protože velká část mladých se stále účastní vzdělávacího procesu a přitom je ekonomicky neaktivní," uvádí Marta Petráňová a Bohuslav Mejstřík, autoři průzkumu z Českého statistického úřadu.

Nejvíce v Chorvatsku, nejméně v Dánsku

V celé Evropské unii pracuje na směny 17,8 procenta všech zaměstnanců. Nejvyšší podíl těchto lidí hlásí Chorvatsko - 33,8 procenta.

Vyšší podíl směnného provozu než Česko mají ještě Slovinsko (31,2 %), Slovensko (31,1 %) a Polsko (30,4 %). Na opačném konci žebříčku jsou Nizozemsko (8,2 %), Francie a Belgie (shodně 6,9 %) a Dánsko (5,1 %).

 

Právě se děje

Další zprávy