Vláda si zve Bakalu do Prahy, chce slyšet plán pro OKD

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
19. 9. 2013 16:08
Pracovní skupina vlády chce od akcionářů slyšet detailní informace.
Důl Paskov
Důl Paskov | Foto: NWR

Praha - Vláda vedená Jiřím Rusnokem sice ve středu odmítla finanční spoluúčast státu na řešení krize soukromé černouhelné společnosti OKD, nadále se ale hrozícím krachem této firmy a sociálními riziky zabývá.

Členové pracovní skupiny, která problém Ostravska řeší, chtějí o kondici OKD mluvit přímo s majoritními akcionáři firmy, tedy finančníky Zdeňkem Bakalou a Peterem Kadasem.

„Pozvali jsme akcionáře na příští úterý k jednání do Prahy. Chceme, aby nás detailně informovali o stavu a perspektivě OKD a o tom, zda jsou ochotni se na její sanaci sami osobně podílet. A také, jak si představují chystaný útlum dolu Paskov," řekl online deníku Aktuálně.cz ministr průmyslu Jiří Cienciala.

Podle toho, co se ministři dovědí, bude vláda připravovat další kroky ke zmírnění sociálního kolapsu na Ostravsku.

Na Paskově, který se vedení OKD rozhodlo uzavřít do konce příštího roku, pracují téměř tři tisíce lidí - z toho 2,5 tisíce jako přímí zaměstnanci, zbytek jako pracovníci dodavatelských externích firem. V regionu hrozí, že spolu s propuštěnými horníky a na důl navázanými dodavatelskými firmami může během příštího roku přijít o práci kolem sedmi tisíc lidí. To by na trhu práce způsobilo velký otřes.

Akcionáři nejspíš dorazí bez Bakaly

Na úterní jednání akcionáři nejspíš dorazí. „Na schůzku přijdou manažeři OKD a NWR (veřejně obchodované firmy, jejímž prostřednictvím finančníci OKD ovládají - pozn. red.), přesné složení zastoupení naší strany se upřesňuje," říká šéf komunikace NWR Petr Jonák. „Pan Bakala se pravděpodobně nezúčastní, je problém s jeho časovým rozvrhem, ale ještě se to řeší," dodává Bakalův tiskový mluvčí Tomáš Pavlík. 

Ministr Cienciala, který v pracovní skupině pro Ostravsko zasedá, žádá, aby vlastníci OKD přispěli na mírnění důsledků útlumu firmy. Stejný názor má i řada politiků. Požadavek je ale nevymahatelný. „Nemáme na ně žádné páky, záleží na jejich přístupu. Ale bylo by to fér, vzhledem k tomu, že právě na OKD vydělali velké peníze," říká Cienciala.

Situací na Ostravsku se už zítra odpoledne bude zabývat také tripartita, na níž jsou kromě vlády zastoupeni odboráři a zaměstnavatelské svazy. „Budeme hledat konkrétní řešení ale hlavně až příští týden, tedy po schůzce s lidmi z OKD a NWR," upřesňuje ministr.

Akcionáři NWR se k požadavku nevyjadřují. „Pan Bakala situaci pozorně sleduje. Je přesvědčen o nutnosti restrukturalizace OKD, o které management firmy v těchto dnech jedná," říká pouze jeho mluvčí Pavlík s dovětkem, že k žádnému podrobnějšímu stanovisku nemá pověření.

Lidé z Bakalova okolí zdůrazňují, že finančník, trávící svůj čas převážně v zahraničí, se komunikaci nebrání. Hodlá se prý v příštích dnech obrátit nikoliv na vládu, ale přímo na prezidenta Miloše Zemana. Nikdo z početné armády mluvčích kolem OKD, NWR a investiční Bakalovy a Kadasovy firmy BXR k tomu ale nechce mluvit konkrétně a oficiálně.

Bakala sám se kontaktu s médii vyhýbá. Trvale žije s rodinou ve Švýcarsku, problém OKD řeší nyní hlavně s velkými věřiteli jeho mateřské firmy NWR především v Londýně a Amsterodamu.

Velmi nejistý projekt

Žádat po Bakalovi a Kadasovi, aby kvůli sociálním dopadům do své firmy přisypali kapitál, je problematické. Oba muži ani nejsou přímými podílníky OKD. Jejich investiční firma BXR (drží ji zhruba napůl) ovládá dvě třetiny firmy NWR, jež OKD vlastní. Zbývající třetina NWR je na burze, akcie jsou rozptýleny mezi stovky investorů v různých zemích - od jednotlivců po banky a investiční fondy.

Těžko si představit, že se drobní investoři budou chtít podílet na sanaci firmy - už tak na pádu ceny akcií prodělali. A kdyby sám Bakala s Kadasem výrazně posílili kapitál NWR, ještě by hodnotu akcií drobných podílníků srazili, protože by se „naředil" jejich podíl ve společnosti. Podobně právně problematické by bylo i poskytnutí půjčky či další formy jejich finančního angažmá.

Finančníci by navíc investovali do velmi nejistého projektu. Není totiž zřejmé, zda se černouhelný trh v příštích měsících vzpamatuje natolik, aby se těžba v hlubinných dolech na Ostravsku v budoucnu vrátila k miliardovým ziskům z předchozích let. A například Paskov byl podle šéfů OKD ztrátový už před krizí a je tedy z podnikatelského hlediska zcela neperspektivní.

Reálnější možností je, aby majoritní akcionáři věnovali peníze ostravskému regionu, například formou investic do nových podnikatelských aktivit, jimiž by přispěli k tvorbě nových pracovních míst pro propouštěné horníky. Je to ale čistě na jejich vůli. Podnikatelé nejsou odpovědni za potíže svých firem, a to ani v případě, že na nich v tučných letech vydělali velké peníze.

Pomůže rodák z Opavy?

Osobní odpovědnost vůči Ostravsku by mohl cítit spíše rodák ze slezské Opavy Bakala než jeho maďarský partner, který nemá k zemi ani k regionu žádný osobní vztah, stejně jako další finanční investoři. Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by se český byznysmen chtěl v regionu nějak výrazněji angažovat.

Na druhou stranu sociální situace na Ostravsku, stejně jako kondice OKD, je důležitá pro Bakalův a Kadasův další byznys. Prostřednictvím BXR ovládají realitní firmu RPG Byty, která vlastní v Moravskoslezském kraji 40 tisíc bytů. A také dopravní holding AWT, jehož největším zákazníkem jsou právě doly OKD.

Poznámka: Zdeněk Bakala je vlastníkem společnosti Economia, která v nedávné době převzala firmu Centrum Holdings, vydavatele deníků Aktuálně.cz a Insider.

 

Právě se děje

Další zprávy