Nezaměstnanost klesla na letošní minimum, o obrat nejde

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
9. 7. 2013 9:44
Nezaměstnanost v červnu klesla na 7,3 z květnových 7,5 procenta
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Praha - Nezaměstnanost v Česku se v červnu snížila na 7,3 procenta, což je letošní minimum, z květnových 7,5 procenta.

Úřad práce evidoval 540 473 uchazečů o zaměstnání, z toho 525 100 lidí ve věku 15 až 64 let, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce. Celkový počet uchazečů o zaměstnání klesl v červnu proti předchozímu měsíci o 6990 lidí. Meziročně stoupl o 65 887 osob.

Výsledky červnové nezaměstnanosti v úterý ráno oznámilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Analytici odhadovali stagnaci, případně pokles míry nezaměstnanosti na 7,4 procenta.

„Sezónní místa v cestovním ruchu, stavebnictví či zemědělství budou během prázdninových měsíců držet míru nezaměstnanosti na relativně nízkých hodnotách. S jejich koncem a příchodem čerstvých absolventů na trh práce, kteří si ještě prodloužili prázdniny, očekávám od září růst nezaměstnanosti. Ta se pravděpodobně dostane i na vyšší hodnoty, než byla začátkem letošního roku," říká Libor Stodola, senior manažer v oddělení Poradenství při řízení lidských zdrojů společnosti PwC Česká republika.

„Firmy stále nevytvářejí nová místa a optimističtější vyhlídky směřují až na rok 2014. Zároveň však firmy bojují s nedostatkem specializovaných odborníků, manažerů se specifickými zkušenostmi či naopak absolventů odborných učilišť, kteří by zvládali alespoň základy cizích jazyků," doplňuje Stodola.

Volných pracovních míst bylo ke konci června 44 032, meziměsíčně o 1400 a meziročně o 1253 více. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 12,3 uchazeče. „Volná pracovní místa dále rostou a nyní evidujeme nejlepší výsledek od května 2009. Před vypuknutím krize se však počet volných míst pohyboval nad 150 000, z tohoto úhlu pohledu se jedná o příjemný výsledek, ale jistě ne zlomový," říká Tomáš Volf, analytik společnosti Citfin.

38 okresů nad průměrem

Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr vykázalo 38 okresů. Nejvyšší byl v okresech Most (13,4 procenta), Bruntál (12,3 procenta), Ústí nad Labem (12,1 procenta), Karviná (11,7 procenta) a Chomutov (11,5 procenta).

Nejnižší nezaměstnanost je naopak v okresech Praha-východ (3,2 procenta), Praha-západ (3,9 procenta), Pelhřimov a Mladá Boleslav (shodně 4,5 procenta), Prachatice a Praha (shodně 4,7 procenta), Plzeň-jih a Benešov (shodně 4,8 procenta) a Rokycany (4,9 procenta).

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo letos v červnu celkem 108 911 uchazečů o zaměstnání, tj. 20,2 % všech lidí bez práce vedených v evidenci. Letos v květnu podporu v nezaměstnanosti dostávalo 20,9 % nezaměstnaných, loni v červnu pak 18,8 %.

Aktuální údaje jsou podle metodiky, která stanovuje podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu ve věku 15 až 64 let. Tento nový ukazatel porovnává počet uchazečů o zaměstnání ve věku 15-64 let ke všem obyvatelům v tomto věku. Je nižší než dříve používaná míra nezaměstnanosti (o změně jsme podrobně psali v tomto článku).

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Hledáte volná pracovní místa?

 

Právě se děje

Další zprávy