Další neveselá data: Průmysl v květnu opět klesal

Radek Pecák Radek Pecák
8. 7. 2013 9:18
Ve větších průmyslových podnicích se v květnu snížil počet zaměstnanců téměř o 2 procenta
Foto: Radek Pecák

Praha - Průmysl se ani v květnu nevymanil z krize. Vyplývá to z čerstvých údajů Českého statistického úřadu, podle nichž průmyslová produkce v Česku v květnu meziročně klesla reálně o 2,2 %.

Ve srovnání s předchozím měsícem byla ale po vyloučení sezónních vlivů vyšší o 0,7 %.

Za meziroční pokles podle statistiků nejvíce může odvětví těžby a dobývání (pokles o 25,3 %), výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (pokles o 2,6 %) a výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení (pokles o 15,2 %).

Naopak růst zaznamenalo odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, (o 1,5 %), výroba strojů a zařízení (o 7,7 %) a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (o 2,8 %).

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v květnu 2013 meziročně klesly o 0,5 %. Naopak tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 2,9 %.

Výrazné zlepšení stavu průmyslu zatím zřejmě není v dohledu, protože hodnota nových zakázek se v květnu 2013 ve vybraných odvětvích  meziročně snížila o 6,1 %. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 8,0 %, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 2,3 %.

Ekonomové to však nevidí tak špatně: "Meziroční údaj je zatížen vyšší srovnávací základnou z minulého roku, ale na meziměsíční bázi dochází jednoznačně ke zlepšení. Pokles zakázek není sice dobrou zprávou, ale z jednoho čísla nelze dělat velké závěry. S ohledem na příznivý vývoj předstihových ukazatelů stále věříme v pozvolné oživení průmysl a následně i celé ekonomiky," uvedla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Průmyslová výroba v ČR by podle ní za celý rok měla vykázat mírný nárůst o 0,6 %.

Zakázky zatím nemá automobilový průmysl (pokles o 11,4 procenta), výrobci počítačů (pokles o 25,7 procenta) a také hutnictví (minus 10,3 procenta). Více zakázek mají jen podniky v chemickém průmyslu.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v květnu 2013 meziročně snížil o 1,8 %. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v květnu 2013 meziročně vzrostla o 1,1 % a činila 28 391 Kč.

Podívejte se na současnou výrobu ve Škoda Auto a Tatře Kopřivnice:

 

Právě se děje

Další zprávy