Ostravu zachrání před pádem tisíc IT inženýrů ročně

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
2. 7. 2013 7:05
Deník Insider uveřejnil rozhovor s primátorem Ostravy Petrem Kajnarem
Primátor Ostravy Petr Kajnar.
Primátor Ostravy Petr Kajnar. | Foto: Ludvík Hradilek

Ostrava - Dnešní primátor Ostravy Petr Kajnar přišel na radnici v roce 2002, když v moravskoslezském regionu vrcholila vleklá krize odstartovaná problémy největších zaměstnavatelů. "Situace byla tehdy horší než dnes," říká v rozhovoru pro deník Insider Kajnar, který se od počátku magistrátní kariéry zaměřil na tvorbu nových pracovních míst, masivně podporovanou z veřejných zdrojů. Bojoval o průmyslové zóny, později prosazoval dotace pro ostravské univerzity či vědecko-technologický park při Vysoké škole báňské.

Nyní končí Kajnar druhé primátorské volební období. Není jisté, zda bude v politické kariéře pokračovat. Ve funkci si nadělal řadu nepřátel, kritici mu vyčítají mimo jiné přílišné sepětí se soukromým byznysem a nadměrnou vstřícnost k místním investorům.

Naposled se tyto výhrady ozvaly v souvislosti s nákupem areálu Bazalů, kterým město zachraňuje místní Baník.

Jak velká sociální rizika Ostravě kvůli potížím zdejších hutí, těžařů a strojařů hrozí?

Ostravsko je nejvíc krizí ohroženým regionem u nás - kromě severních Čech. Máme proti nim ale určité výhody, především univerzity a funkční průmyslové zóny. Když jsem přišel jako náměstek na radnici, dal jsem si jako hlavní úkol řešit nezaměstnanost.

Proto jsme tolik podporovali průmyslové zóny. Nebylo to samozřejmé, vedly se kolem toho tehdy velké debaty.
Vážné nebezpečí představuje Evraz Vítkovice Steel. Kdyby zavřel ocelárnu, klesla by poptávka po surovém železe i v ArcelorMittalu Ostrava. Ten už dnes nejede na plnou kapacitu a mohl by dál utlumovat.

Mluví se o řetězové reakci - potíže jednoho z velkých zaměstnavatelů mohou ublížit i dalším velkým firmám. Co by taková řetězová reakce způsobila?

Při takovém scénáři se nám tu může objevit třicet tisíc nezaměstnaných prakticky ze dne na den.

Podařilo se Ostravě snížit závislost na těžkém průmyslu? Co ho vlastně nahrazuje - kromě automobilky Huyndai, která s sebou přitáhla i menší nezávislé dodavatele autodílů a služeb?

Právě proto, že je třeba závislost na těžkém průmyslu snížit, jsem se hlavně ve svém druhém volebním období zaměřil na tvorbu nových míst v jiných oborech. Za hlavní považuju podporu vysokých škol. Ostrava potřebuje, aby na zdejší Vysoké škole báňské ročně absolvovalo tisíc IT inženýrů.

Celý rozhovor s primátorem Kajnarem čtěte v deníku Insider

Kdo má největší vliv, kdo ovlivní, kam se Ostrava vydá? Seznamte se podrobně s lidmi z Top 10 v deníku Insider

Seriál o Ostravsku: Ocelovému srdci hrozí infarkt

 

Právě se děje

Další zprávy