Lidem z Evrazu začala dlouhá dovolená. I kvůli odstávce

ČTK Kateřina Vokurková ČTK, Kateřina Vokurková
1. 7. 2013 10:42
Zaměstnanci ocelárny budou mít volno až do 5. srpna
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Ostrava - Ocelárna společnosti Evraz Vítkovice Steel (EVS) v Ostravě od dnešního dne kvůli nízkému zájmu trhu a dostatečnému předzásobení polotovary pro výrobu tlustých plechů přerušila svůj provoz. Avizovaná odstávka se dotkla přibližně 250 zaměstnanců, kteří nyní budou vypomáhat při plánované údržbě technologického zařízení ocelárny či v jiných provozech. Část zaměstnanců zůstala doma a bude pobírat 80 procent náhrady mzdy, informoval mluvčí EVS Jaromír Krišica.

Potvrdila se tak informace o chystané odstávce, kterou online deník Aktuálně.cz přinesl již 18. června.

Připomněl, že ocelárna bude stát až do 5. srpna, protože od 22. července budou zaměstnanci čerpat plánovanou dovolenou. Provoz na ocelárně byl kvůli nízké poptávce přerušen už v dubnu a předtím tři měsíce na konci loňského roku. Vedení největší ruské ocelárny Evraz navíc chce svou českou divizi prodat. Evraz v Ostravě zaměstnává přes 1100 lidí.

S problémy se přitom potýkají i další velké ostravské firmy. Těžební společnost OKD vyhlásila kvůli špatné ekonomické situaci úsporná opatření. V pátek oznámila, že propustí 250 techniků a administrativních pracovníků. Zhruba o třetinu na 2700 pak do září klesne počet jejích kontraktorů, tedy pracovníků dodavatelských firem, kteří se přímo podílejí na těžbě uhlí. OKD je největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji, má zhruba 13 000 vlastních zaměstnanců. Další úsporná opatření zahrnují například stěhování ředitelství z Ostravy na Důl Darkov nebo prodej společnosti OKK Koksovny.

Hutní společnosti ArcelorMittal Ostrava (AMO) nezpůsobí výpadek ocelárny Evrazu problémy. S nižší poptávkou se ale i AMO potýká už několik let. "Vyrábíme o 30 procent méně než před rokem 2009," řekla mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková. Před rokem firmu opustilo přes 700 lidí, kteří využili nabídky odchodu s vysokým odstupným. Nyní je podle mluvčí situace v AMO stabilizovaná a nejsou žádné signály, že by se měl stav zaměstnanců snižovat nebo nějaký provoz zavírat. AMO má i s dceřinými společnostmi přes 7500 zaměstnanců.

Naopak strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group loni i v době hospodářské recese dosáhla dvouciferného růstu obchodních tržeb i hospodářského výsledku. Podle generálního ředitele Jana Světlíka byl rok 2012 pro skupinu nejúspěšnějším v historii. Holding, tvořený více než 30 společnostmi, zaměstnává 8500 lidí.

Na vzrůstající problémy firem opakovaně upozorňují i regionální politici, podle nichž mohou vyústit ve značné sociální problémy. Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD) opakovaně avizoval, že situace v regionu je natolik vážná, že by se jí měla zabývat vláda. Hejtman se obává toho, že pokud stát nebude konat, mohla by nezaměstnanost v regionu dosáhnout až 20 procent. V květnu bylo v regionu bez práce 80 638 lidí, kteří bezprostředně mohli nastoupit do zaměstnání. Nezaměstnanost v kraji činila 9,6 procenta.

 

 

Právě se děje

Další zprávy