Pracovníci TPCA dostanou miliony korun za přestávky

Tomáš Fránek
2. 5. 2013 11:53
Automobilka bezpečnostní přestávky nezapočítávala do pracovní doby
Všechny vozy, které se vyrobí v tuzemských závodech Škodovky, mají na kapotě logo s okřídleným šípem. Z Kolína vyjíždějí v rovnoměrném tempu automobily značek Toyota, Peugeot i Citroën
Všechny vozy, které se vyrobí v tuzemských závodech Škodovky, mají na kapotě logo s okřídleným šípem. Z Kolína vyjíždějí v rovnoměrném tempu automobily značek Toyota, Peugeot i Citroën | Foto: Aktuálně.cz

Kolín - Zaměstnanci kolínské automobilky TPCA dostanou v červnové výplatě finanční kompenzaci za neproplácené bezpečnostní přestávky v uplynulých třech letech.

TPCA sice bezpečnostní přestávky podle nařízení vlády poskytovala, ale nezapočítávala je do pracovní doby. V průměru na nejrozšířenější pracovní pozici dostanou zaměstnanci v červnu něco přes 16 000 korun. ČTK to dnes řekl mluvčí TPCA Radek Kňava.

"Nechali jsme si zpracovat analýzu rozdílných výkladů nařízení vlády, jež stanovování bezpečnostních přestávek určuje. Na jejich základě jsme od dubna letošního roku přistoupili k započítávání bezpečnostních přestávek do hrazené pracovní doby. Tato změna zvýší mzdové náklady firmy o desítky milionů korun ročně," řekl Kňava.

Změna legislativy v roce 2010 stanovuje, že firmy s takzvaným vnuceným tempem musejí zaměstnancům poskytovat bezpečnostní přestávky a zahrnovat je do pracovní doby hrazené zaměstnavatelem. "Výklady nařízení byly nejednoznačné, a proto jsme nepřistoupili ihned k proplácení bezpečnostních přestávek," řekl mluvčí k důvodu jejich neproplácení v TPCA.

 

Firma vyplatí kompenzaci za uplynulé tři roky současným i bývalým zaměstnancům, které nyní písemně kontaktuje. Více než 3000 zaměstnanců dostane odpracovanou dobu proplacenu jako přesčas.

TPCA, která vyrábí "miniauta" Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1, chce z důvodu zvýšení poptávky do června přijmout 350 agenturních zaměstnanců.

Průměrná mzda na dělnických pozicích byla loni v TPCA 29 000 korun, po letošním kolektivním vyjednávání se většině zaměstnanců zvedla tarifní mzda o 490 korun. Loni automobilce meziročně klesl zisk před zdaněním o 50 milionů na 320 milionů korun. Z TPCA v roce 2012 vyjelo 215 000 aut, což bylo meziročně o pětinu méně.

 

 

Právě se děje

Další zprávy