Nezaměstnanost mírně klesla, únorový rekord nepřekonala

Petr Kučera Petr Kučera
9. 4. 2013 9:20
Na konci března bylo bez práce 587 768 lidí, což je o 5915 méně než v únoru
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Nezaměstnanost v Česku během března mírně klesla. Bez práce je 587 768 lidí, což je o 5915 méně než na konci února.

Vyplývá to z nejnovějších statistik ministerstva práce a sociálních věcí, které od letošního roku používá novou metodiku.

Podíl nezaměstnaných osob činí osm procent (v únoru 8,1 procenta). Tento nový ukazatel porovnává počet uchazečů o zaměstnání ve věku 15 - 64 let ke všem obyvatelům v tomto věku. Je nižší než dříve používaná míra nezaměstnanosti (o změně jsme podrobně psali v tomto článku).

Přestože únorový rekord už nebyl překonán, situace je mnohem horší než před rokem. Oproti loňskému březnu totiž přibylo 62 588 nezaměstnaných.

Na podporu v nezaměstnanosti má nárok necelá čtvrtina (22,5 procenta) uchazečů, celkem 132 398 lidí. Před rokem to bylo 24 procent uchazečů.

Patnáct lidí na jedno místo

Úřad práce ČR evidoval ke konci března celkem 38 863 volných pracovních míst.  Na jedno volné místo čeká v průměru 15,1 lidí, v některých okresech je to ale výrazně více. Smutný rekord drží Bruntál (66,2 uchazečů na jedno místo), Havlíčkův Brod a Karviná (shodně 49,9), Most (46,3) a Ústí nad Labem (44,4). 

Nejvyšší míru nezaměstnanosti hlásí okresy Bruntál (14,0 %), Jeseník (13,7 %), Most (13,6 %) a Ústí nad Labem (12,2 %). Nejnižší je naopak v okresech Praha-východ (3,4 %), Praha-západ (3,9 %), Praha (4,6 %) a Mladá Boleslav (4,7 %).

Foto: MPSV

Ženy se na celkovém počtu nezaměstnaných podílejí 47 procenty, muži 53 procenty.

Mezi nezaměstnanými je 35 438 absolventů škol a mladistvých, oproti loňskému březnu je to o 6513 více. Na celkové nezaměstnanosti se tato skupina podílí šesti procenty. Více než desetinu uchazečů (10,8 %, tedy 63 478 lidí) tvoří osoby se zdravotním postižením.

Počasí oddálilo sezónní práce

"Pokles počtu nezaměstnaných o necelých šest tisíc v prvním jarním měsíci byl ovšem nejhorším výsledkem trhu práce přinejmenším za dekádu, když si odmyslíme vývoj v netypickém roce 2009," podotýká analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

"Částečným vysvětlením slabé poptávky po pracovní síle ze strany zaměstnanců je nepochybně chladné počasí, což se projevilo menším počtem ukončené evidence nezaměstnaných na úřadech práce. Druhým důvodem je ale slabá poptávka v ekonomice, která zvýšila oproti loňskému březnu počet nově registrovaných nezaměstnaných," říká Sobíšek.

Vysoký počet lidí bez práce stále přetrvává především kvůli nízké spotřebitelské poptávce v Evropě i doma, vysvětluje analytik skupiny Citfin Tomáš Volf . "Zaměstnavatelé se do žádného velkého najímání nových zaměstnanců neženou a vyčkávají na to, co přinesou další měsíce. Většina firem je schopna stávající zakázky zajistit stávajícími silami," dodává.

Pod sedm procent neklesne

V dubnu se podle Sobíška pokles nezaměstnanosti urychlí díky nabírání lidí na sezónní práce, vzhledem ke slabé tvorbě trvalých pracovních míst ale podíl nezaměstnaných během prvního pololetí téměř jistě neklesne pod sedm procent.

S poklesem pod 7,5 procenta během několika měsíců počítá i Volf. "Proti sezónním vlivům ale stojí jednak přísun absolventů škol a také potenciální další propouštění vlivem horšící se ekonomické situace,"  dodává.

Dlouhodobější snížení počtu nezaměstnaných můžeme podle Libora Stodoly z poradenské společnosti PwC Česká republika očekávat spíše až v příštím roce. "Přestože by již ve druhém pololetí letošního roku mohla česká ekonomika zamířit vzhůru, firmám bude trvat určitý čas, než uvěří v růst a začnou vytvářet nová místa. Již nyní si ale ve stále větší míře uvědomují, že si musí udržet klíčové zaměstnance, neboť za rok či dva by je na trhu nedokázaly získat," říká Stodola.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Hledáte práci?

 

Právě se děje

Další zprávy