Problém s úřady práce má vyřešit nový náměstek

Jan Němec (redaktor) Tomáš Fránek, Jan Němec (redaktor), Jakub Novák
28. 3. 2013 15:35
Personální změny na ministerstvu požadoval premiér Petr Nečas, ve hře jsou další
Jan Vitula.
Jan Vitula. | Foto: TOP 09

Praha - Na ministerstvu práce a sociálních věcí končí první politici a úředníci, kterým se nepodařilo vyřešit především špatně fungující systém úřadů práce.

Po pouhých čtyřech měsících tak opouští post prvního náměstka ministerstva práce a sociálních věcí Jan Vitula (TOP 09).

Na jeho místo by měl nastoupit jeho spolustraník Petr Krůček z Tábora. Online deníku Aktuálně.cz to ve čtvrtek potvrdila ministryně Ludmila Müllerová.

"Ano, domluvili jsme se na tom, že pan náměstek Vitula odchází z ministerstva a od dubna na jeho místo nastoupí Petr Krůček," řekla ministryně.

Ta se ve čtvrtek ráno sešla s premiérem Petrem Nečasem na schůzce, kde se kromě sKaret či kontrol podnikatelů hovořilo také o personálních změnách v resortu.

Podle ministerstva však Vitulův odchod s Nečasem nijak nesouvisel.

"O Vitulově odchodu jsme jednali již několik týdnů - jako odborník na evropské fondy jde na Fond dalšího vzdělávání, na jeho místo potom přichází expert na IT, který by nám měl pomoci s vyřešením problému systému na výplatu sociálních dávek," říká k výměně na postu prvního náměstka šéfka tiskového odboru Martina Macková.

Tak jako tak, personální změny na ministerstvu Vitulovým odchodem rozhodně nekončí. "Jistá míra personální diskontinuity by resortu prospěla," shrnul tuto část diskuse na dopoledním tiskovém brífinku Nečas.

Podle informací Aktuálně.cz se v tuto chvíli "houpe židle" zejména pod generálním ředitelem Úřadu práce Jiřím Kubešou, na jehož odvolání má podle zákulisních informací tlačit zejména premiér Nečas.

"Ke spekulacím v médiích o konkrétních jménech v resortu práce a sociálních věcí se vyjadřovat nebudu," reagoval Nečas prostřednictvím svého mluvčího Michala Schustera na dotaz týkající se Kubeši.

Výměnu zatím brzdí to, že není jasné, kdo bude Kubešovým nástupcem. ODS se totiž nelíbí, že by úřad měl vést náměstek Martin Žárský. Ten je přitom napojen na TOP 09 a obhajoval nedokonalý a stále ne úplně funkční systém, který zavedl exministr Jaromír Drábek se svým bývalým prvním náměstkem Vladimírem Šiškou.

Ani ministryně nechtěla tento krok komentovat s odvoláním na to, že s lidmi, kterých se budou změny týkat, ještě nemluvila a bylo by tudíž nefér jejich jména zveřejnit ještě předtím v médiích.

Podle informací Aktuálně.cz tlačí ODS také na odchod náměstka Davida Kafky, který je ale paradoxně členem ODS.

Kdo je budoucí číslo dvě?

Čtyřiačtyřicetiletý táborský rodák Petr Krůček působí v současnosti ve vedení společnosti ICZ a.s., podle firemních stránek zde zastává pozici ředitele sekce Bezpečnosti.

Podle údajů z obchodního rejstříku je tato společnost 100% vlastněná ICZ N.V. se sídlem v Nizozemí. Z věstníku veřejných zakázek vyplývá, že jde o společnost, která dodává produkty či služby kromě jiného široké škále subjektů státní správy, krajům, městům či podnikům státem majoritně vlastněných - ať už jde o Český rozhlas, Českou správu sociálního zabezpečení, ministerstvo vnitra, Českou poštu a mnohé další.

Společnost ICZ bude také od dubna nově spravovat systém pro registr vozidel na ministerstvu dopravy. Tuto zakázku ministerstvo přidělilo v jednacím řízení bez uveřejnění, protože nezvládlo včas vypsat tendr na provoz systému.

Co se politické kariéry týče - na podzim roku 2009 vstoupil Krůček do TOP 09, v současnosti je členem předsednictva jihočeské organizace a místopředsedou regionálního výboru.

Je radním v Táboře, kde jeho domovská TOP 09 sestavila koalici se stranami Tábor2020 a ČSSD.

V roce 2010 kandidoval Krůček také do Senátu - vypadl však již v prvním kole, kde skončil čtvrtý. Nakonec zde zvítězil Pavel Eybert (ODS) před Janem Mládkem z ČSSD. Před Krůčka se tehdy v prvním kole dostal také komunistický kandidát Zdeněk Straka.

 

Právě se děje

Další zprávy