Z práce v cizině proudí 400 miliard, Češi jsou v Top 50

Tereza Holanová Tereza Holanová
24. 3. 2013 16:00
Nejvyšší remitence posílají domů z ciziny Indové a Číňané, z Evropanů pak Španělé
Foto: Reuters

Washington - Pomineme-li Indii, nejvyšší remitence posílají z ciziny domů pracující Číňané, následují Mexičané a Nigerijci. Žebříček států podle částky, kterou lidé v zahraničí převádějí do své země, sestavila Světová banka.

Vůbec nejvyšší příjmy pro rok 2011 by z remitencí měla mít podle odhadů banky Indie, pro tu ovšem zatím ještě data nemá. V roce 2010 nicméně šlo o 53 miliard dolarů, zatímco v Číně, která nyní vede, to bylo "pouze" 19 miliard.

Česká republika se v rámci světa umístila na 49. místě. Od Čechů žijících v cizině přišlo do tuzemska více než 729 milionů dolarů (14,3 miliardy korun).

V celé Evropské unii má nejvyšší objem remitencí Španělsko, následují Polsko, Portugalsko, Rumunsko a Litva. Výše než Česko se v žebříčku umístily také Francie a Řecko. Za to podle autorů žebříčku může hlavně vysoká míra nezaměstnanosti v těchto zemích.

Již v listopadu banka odhadla, že by objem remitencí mohl letos celosvětově přesáhnout 400 miliard dolarů, což by bylo meziročně o 6,5 procenta více. V následujících letech by jich přitom podle prognóz banky mělo přibývat - letos o 7,5 procenta a o 10,1 procenta v roce 2014.

"Očekáváme, že růst zůstane silný hlavně díky cizincům pracujícím ve Spojených státech nebo Rusku. Stále tvrdší přístup k migrantům může podobné toky peněz v budoucnu oslabit, zvláště v Evropě," upozorňují autoři.

Za remitence pracovníků Světová banka považuje platby od občanů, kteří vydělávají v cizině déle než rok. Na jejich toky má vliv několik faktorů, například směnné kurzy nebo náklady na mezinárodní transfery peněz.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Hledáte volná pracovní místa?

 

Právě se děje

Další zprávy