Šéf ČTÚ skončí ve funkci kvůli zastavení aukce kmitočtů

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
9. 3. 2013 21:14
Ministr průmyslu Martin Kuba to řekl Hospodářským novinám
Martin Kuba.
Martin Kuba. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Šéf Českého telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák skončí nejspíš v dubnu ve funkci. Tato zpráva přichází den poté, co jeho úřadu zastavil aukci kmitočtů pro sítě LTE určené pro vysokorychlostní internet, čímž zkolaboval plán přivést na trh čtvrtého operátora a nížit ceny volání.

O Dvořákově konci informoval server ihned.cz, který se odvolává na informace Hospodářských novin. Jejich reportérům řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, že šéfa ČTÚ nenavrhne vládě opět do funkce, až mu letos v dubnu skončí funkční období.

Šéf ČTÚ zastavil aukci v pátek kvůli údajně vysokým nabídkám, k nimž se aukce vyšplhala a které by podle úřadu zvýšily ceny služeb. "Po tomto výsledku nelze předpokládat, že bych pana Dvořáka navrhoval," řekl HN Kuba.

Zastavením aukce zatím skončil pokus Českého telekomunikačního úřadu přivést na trh čtvrtého mobilního operátora a s ním skutečnou konkurenci. Experti od ní očekávali rozbití oligopolu, tedy nadvlády silné trojky na trhu s mobilním voláním a internetem, na němž se v porovnání s Evropou v Česku drží ceny vysoko. Jako čtvrtý mobilní operátor měl přitom z aukce vzejít PPF Mobile ze skupiny Petra Kellnera, s nímž se o dražené kmitočty ucházela už jen současná silná trojka, tedy T-Mobile, Vodafone a Telefónica ČR.

Aukce začala v listopadu, důvodem zastavení byly podle tiskové zprávy ČTÚ příliš vysoké nabídky, které se vyšplhaly ze 7,4 miliardy Kč na více než 20 miliard. 
 
Šéf telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák v rozhovoru pro Aktuálně.cz ještě v pátek připustil, že podmínky příští, obnovené aukce, je třeba nastavit jinak. Slibuje, že novou aukci vypíše do měsíce až dvou, což ale experti z oboru považují za nesplnitelné a spíše očekávají termín po letních prázdninách.

Ještě v pátek se však sešel s ministrem, aby mu zastavení aukce vysvětlil, a zjevně se mu to nepodařilo. "Reakce a vysvětlení pana předsedy mě příliš neuspokojily. Z tohoto neúspěchu by měl pan Dvořák vyvodit jasnou osobní odpovědnost" řekl ministr Kuba Hospodářským novinám.

Jako prioritu ministr stále označuje příchod čtvrtého operátora a snížení cen pro zákazníky. Jak bude dále vláda a ČTÚ postupovat při rozdělení frekvencí a zda se bude aukce opakovat, není jisté. Záležet bude už i na novém šéfovi ČTÚ. „To je věc, kterou bych rád diskutoval s možnými kandidáty, ať už to bude někdo ze stávajících členů, nebo z nově příchozích," cituje ihned.cz ministra Kubu.

 

Právě se děje

Další zprávy