Ministr Kuba má lék na nezaměstnanost, zrychlí odpisy

ČTK ČTK
5. 3. 2013 11:43
Podle ministra by zrychlené odpisy vláda zavedla jen na přechodné období
Martin Kuba
Martin Kuba | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba chce na vládě otevřít debatu o možném zrychlení odpisů pro firmy, tak aby podniky byly schopny příští rok více investovat a snížit tak nezaměstnanost.

Kuba to řekl na úterním setkání manažerů organizovaném týdeníkem Euro.

Podle ministra by zrychlené odpisy vláda zavedla jen na přechodné období. "Myslím, že by to díky snížení nezaměstnanosti mohla být i rozpočtově neutrální operace," uvedl Kuba.

Zrychlené odpisy majetku pro firmy zavedla vláda již před několika lety jako protikrizové opatření na vybraný majetek pořízený firmami od ledna 2009 do června 2010.

V první skupině se doba odepisování zkrátila ze tří let na 12 měsíců, v druhé z pěti let na 24 měsíců. Firmy si mohly tehdy například automobily odepisovat místo pěti let pouze dva roky.

Kuba dále naznačil, že investice do solárních elektráren jsou příliš velké. "Jsme státem, který platí 40 miliard za obnovitelné zdroje, z toho 30 miliard za fotovoltaiky. Temelín i solární elektrárny mají podobný instalovaný výkon. Temelín přitom vyrobí 20 procent elektřiny a fotovoltaiky dvě procenta, kterou nepotřebujeme, protože elektřinu vyvážíme," uvedl Kuba.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Hledáte práci?

 

Právě se děje

Další zprávy