Přes sto lidí na jedno volné místo? Ať nás dají Polsku!

Tomáš Fránek
25. 2. 2013 14:10
Reportáž z regionu s nejvyšší nezaměstnaností. Z Jesenicka mizí práce i lidé
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Jeseník - Před diskontem Lidl v Jeseníku to na první pohled vypadá jako před každým jiným obchodem v České republice. Lidé tlačí většinou plné košíky jídla, parkoviště je slušně obsazeno.

Kromě toho, že mezi auty na parkovišti je o něco více starých škodovek a část nakupujících tvoří turisté - lyžaři -, nic nenasvědčuje tomu, že právě Jesenicko je místem, kde se nyní v Česku nejhůře hledá práce. Na jedno místo připadá 123 nezaměstnaných, takže najít práci je téměř nemožné.

V regionu jsou navíc jedny z nejnižších průměrných výdělků v republice.

„Možná to tak nevypadá, ale je to prostě vidět a cítit. Kdyby nebyla zima a nepřijeli lyžaři, tak tu lidé skoro přestali nakupovat. Když už jdou do obchodu, tak vybírají fakt to nejlevnější a třeba jenom jeden kus. Za rok se situace výrazně změnila, a to k horšímu," popisuje nákupní zvyky jedna z prodavaček.

Podobné je to i v jedné z restaurací v centru Jeseníku. „Za rok se situace velmi zhoršila. Místní neutrácejí, nemají peníze. Ještě že je zima se sněhem, takže turisté a také lázeňští hosté aspoň trochu situaci zachraňují," říká Kamil Janecký, který v restauraci pracuje.

"Tady chybí všechno - práce, silnice... Jsme bohem zapomenutý kraj," dodává Janecký.

Mizí práce i lidé

Statistiky ukazují, že Jesenicko, nejméně lidnatý kraj v Česku, odříznutý od zbytku země i Olomouckého kraje horami, je na tom skutečně špatně.

Z celého regionu mizí mladí lidé, za deset let tu průměrný věk stoupl na 41 let. Kdo může, tak jde z Jesenicka pryč, a to především kvůli práci. V regionu najdeme i obce, kde je bez zaměstnání téměř polovina dospělých.

Místo 70 tisíc lidí, kteří na Jesenicku žili ve třicátých letech minulého století, zůstalo v regionu už jenom asi 42 tisíc obyvatel (samozřejmě velký vliv na to měl odsun sudetských Němců po druhé světové válce).  Od začátku devadesátých let minulého století už sice odchod lidí z Jesenicka není tak velký, problém je ale výrazný úbytek právě mladých lidí.

Co je běžné v jiných regionech, nemusí na Jesenicku platit. Na severu regionu jsou třeba jenom dva bankomaty. Z některých obcí - včetně relativně větších, jako je Vidnava nebo Mikulovice - tak mají lidé k nejbližšímu bankomatu přes deset kilometrů.

Nejvíc sebevrahů v zemi

Okres Jeseník společně s Tachovskem vede i další smutnou statistiku - v přepočtu na sto tisíc obyvatel tu evidují 21,7 sebevraha, nejvíc v zemi. 

Jeseničtí policisté také loni zaznamenali více než dvě desítky případů trestných činů souvisejících s drogami - oproti předchozímu roku je to o čtvrtinu více. Zabavili také sedm varen pervitinu. Podle policistů se na této trestné činnosti jednoznačně odráží především tíživá sociální situace v regionu.

Lidé, kteří vycházeli z jesenické pobočky úřadu práce, mají jasno - žádná práce pro ně není a v dohledné době asi ani nebude.

„Ať nás raději prodají Polsku, horší to stejně už být nemůže," říká starší muž.

Jenže ani na polské straně hranice není situace nijak růžová - počty lidí bez práce jsou v podstatě stejné jako na Jesenicku.

"Ale aspoň se dostanou, kam chtějí. Tady nemáme silnice, ruší se vlaky a autobusy a přes hory se pěšky nedostaneme," dodává muž.

Pohled na přehled volných míst zájemce nijak zvlášť nepotěší - pár číšníků, kuchaři, řidiči, vrátný nebo recepční. Nabízený plat se přitom téměř ve všech případech pohybuje kolem deseti tisíc korun, u některých míst jde navíc jenom o dohody o provedení práce nebo zkrácené úvazky.

Lidé nevěří, že se to změní

„Je tu fakt velmi špatná nálada. Co je lidem platná krásná příroda, když tu mají hluboko do kapsy a nevidí žádnou perspektivu. Dcera i syn raději odešli po studiích pryč, práci by tu nesehnali," vysvětluje Milena Kučerová.

Ta patří mezi ty šťastnější - jako účetní práci ještě má. „Ale za poslední rok mi taky práce ubylo. Malé firmy a živnostníci končí. Nemají komu prodávat, pro koho pracovat," vysvětluje.

Přes zimu přece jenom zaměstnanost v regionu ještě drží turistický ruch a sníh. Část místních našla práci v lyžařských areálech i v penzionech. Do nich v celých Jeseníkách šly dvě miliardy korun z dotací.

Na jaro by ale ještě nezaměstnanost mohla dál růst. Jarní a letní sezona nejsou pro návštěvníky hor zdaleka tak atraktivní jako zima.

Jenom trochu optimismu přinášejí zprávy z několika větších firem působících na Jesenicku. Společnosti, jako je třeba Warex, Hard Jeseník nebo Českoslezská výrobní, nyní nepočítají s žádným propouštěním, některé navíc hledají svářeče a další dělníky.

A jako jediný z uzavřených závodů zkrachovalého oděvního giganta OP Prostějov znovu začal vyrábět právě závod v Jeseníku. Tam nyní pracuje na třicet lidí. 

Švédská firma Cavaliere do Jeseníku stěhuje výrobu ze Slovenska a část produkce z Turecka. Jesenický závod OP v minulosti pro švédskou společnost vyráběl oděvy. "Investovali jsme zde hodně peněz, abychom vytvořili továrnu se špičkovými technologiemi na vysokém evropském standardu," uvedl jednatel české pobočky Tex Trading Cavaliere Jan Frick.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak hledat volná pracovní místa?

 

Právě se děje

Další zprávy