Ještě horší, než jsme čekali. Česko poroste jen o 0,1 %

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
31. 1. 2013 14:16
Ministerstvo financí opět zhoršilo odhad vývoje české ekonomiky

Praha - Jen o 0,1 procenta by se měl podle nové makroekonomické predikce ministerstva financí zvýšit v letošním roce tuzemský hrubý domácí produkt. Ještě v říjnu úřad počítal s růstem o 0,7 procenta.

Tiskový mluvčí ministerstva Ondřej Jakob uvedl, že podle predikce by sice měla česká ekonomika hned na počátku roku vystoupit z mělké recese, v níž se nacházela v průběhu celého roku 2012, ale oživování ekonomické aktivity bude velmi pozvolné.

"Ekonomika bude v roce 2013 nadále tažena přebytkem výkonové bilance, kladný příspěvek čistých vývozů by ale měl být téměř vyvážen záporným příspěvkem hrubých domácích výdajů," soudí ministerstvo v dokumentu.

V roce 2014 by mělo dojít k ekonomickému oživení a ekonomika by měla stoupnout o 1,4 procenta. V roce 2015 počítá ministerstvo s růstem HDP o 2,4 procenta a v roce 2016 se zvýšením výkonu ekonomiky o 2,6 procenta.

Za loňský rok počítá ministerstvo s poklesem ekonomiky o 1,1 procenta, ještě v říjnu odhady počítaly s jednoprocentním poklesem. První data o vývoji HDP loni zveřejní statistici 14. února.    

Deficit vzrostl na pět procent HDP

Ministerstvo rovněž upozornilo, že podle současného odhadu dosáhl deficit veřejných financí loni 193,4 miliardy korun, což odpovídá pěti procentům HDP. Původně v říjnu počítalo letos s deficitem 3,2 procenta HDP.

Nárůst je způsoben jednorázovým účetním zaúčtováním církevních restitucí a také problémy s dřívějším čerpáním fondů EU. Do dluhu se ovšem církevní restituce nepromítnou, protože fakticky se kompenzace bude splácet po dobu 30 let.

Letos počítá ministerstvo s poklesem deficitu pod tři procenta HDP.

Klesne inflace, nezaměstnanost se nezmění

Ministerstvo rovněž počítá s větším poklesem domácí spotřeby. Ta by měla letos klesnout o 0,7 procenta, zatímco v předchozí prognóze analytici ministerstva počítali s poklesem o 0,5 procenta. 

Inflace má podle nejnovější predikce ministerstva klesat. "Pro rok 2013 počítáme s poklesem inflace z 3,3 % na 2,1 %, v roce 2014 by měla průměrná míra inflace dále klesnout na 1,8 %. V obou letech by se tedy měla pohybovat v blízkosti inflačního cíle ČNB, přičemž rizika jak zrychlení inflace, tak i deflace, považujeme za nízká," tvrdí se v materiálu.

Zaměstnanost, která se v roce 2012 podle aktuálního odhadu zvýšila o 0,4 %, by v tomto i příštím roce měla stagnovat. Růst objemu mezd a platů by v tomto roce mohl dosáhnout 1,9 %.

 

Právě se děje

Další zprávy