Omezuje Česko zahraniční dělníky? Případ pro Evropu

Tomáš Fránek
24. 1. 2013 14:20
Česko čelí podezření, že nespravedlivě brání části lidí ze zemí EU pracovat v tuzemsku
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Brno - Česká republika čelí podezření, že nespravedlivě brání části zájemců ze zemí Evropské unie v možnosti pracovat v tuzemsku. Až k Soudnímu dvoru Evropské unie se nyní dostane případ společnosti ACO Industries Tábor.

Firma má podle českých zákonů doplatit daně za slovenské dělníky, které si najímala od slovenské pracovní agentury. Podle společnosti je však taková povinnost nespravedlivá. Kdyby si totiž dělníky najala přes českou agenturu, daně by vůbec platit nemusela.

Případ k Soudnímu dvoru Evropské unie v Lucemburku poslal Nejvyšší správní soud, u něhož si táborská firma stěžovala na postup finančních úřadů v Táboře a Českých Budějovicích. Podle Nejvyššího správního soudu totiž existuje podezření, že české zákony zvýhodňují tuzemské pracovní agentury.

„Domníváme se, že česká právní úprava je omezením svobody usazování, případně volného pohybu služeb, a sekundárně též volného pohybu pracovníků," uvedli soudci ve verdiktu, jímž rozhodli o podstoupení sporu do Lucemburku.

Soudci Nejvyššího správního soudu uvedli, že česká daňová pravidla mohou firmy odrazovat od najímání dělníků od zahraničních agentur, což by mohlo porušovat pravidla EU. 

Češi by platit nemuseli

Firma ACO Industries Tábor si pomocné dělníky ze Slovenska najala na dobu určitou prostřednictvím slovenské agentury. Finanční úřad v Táboře ale po kontrole konstatoval, že firma nesrážela dočasným dělníkům zálohy na daň z příjmů fyzických osob. A rozhodl, že firma musí daně doplatit. Jako základ vzali 60 procent plateb, které fakturovala slovenská agentura.

Firma pak neuspěla s odvoláním ani u Finančního ředitelství v Českých Budějovicích.

Společnost ACO Industries se proto obrátila na soud. Podle ní je zákon diskriminační. Pokud by si totiž dělníky najala od agentury z České republiky, problémy s daněmi by žádné neměla - zálohy na daň z příjmů svých zaměstnanců by hradila přímo česká agentura práce.

Nejvyšší správní soud se po prostudování sporu rozhodl předložit případ Soudnímu dvoru Evropské unie. Jeho verdikt pak bude podstatný i pro další podobné případy.

Je to překážka

„Pro slovenskou agenturu práce je tak obtížnější a méně atraktivní usadit se a nabízet své služby v České republice. Pro slovenské zaměstnance pak může být obtížnější získat přístup na trh práce v České republice," uvedli soudci.

Nejvyšší správní soud se také evropských soudců ptá, zda na tento případ může Česko případně využít výjimky, na jejichž základě mohou země EU omezit některé svobody. Jde o důvody ochrany veřejného pořádku, veřejné bezpečnosti, nebo veřejného zdraví, případně z důvodu účinnosti daňového dohledu.

Ani tady však nenašel Nejvyšší správní soud důvod pro zásah. „Domníváme se, že výjimky z důvodu veřejného pořádku, veřejné bezpečnosti a veřejného zdraví nepadají v úvahu. Přesunutí daňové povinnosti ze slovenské agentury práce na českého zaměstnavatele není podle názoru předkládacího soudu odůvodnitelné zájmem na řádném vybrání daně (účinnosti daňového dohledu)," uvedli soudci ve svém verdiktu.

 

Právě se děje

Další zprávy