Nemoc z továrny. Firma musí platit, hrozí další spory

Tomáš Fránek
9. 1. 2013 11:18
Zaměstnanci Panasoniku v Česku si stěžovali na poškození zdraví kvůli špatným podmínkám
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ucto2000.cz

Brno - Proč by měl nový rozsudek nad dvěma dlouhodobými marody z plzeňské a žatecké továrny Panasoniku zajímat každého, je zřejmé. Může se to přihodit i vám - ať jste firma, nebo její zaměstnanec. Ani v jednom případě to nebude nic příjemného.

Japonský koncern, který v Česku patří mezi největší zahraniční investory, neuspěl v soudním sporu o posudky lékařů. Ty potvrdily, že dva lidé onemocněli kvůli tomu, jakou jim Panasonic přidělil práci.

Oba případy, které nyní definitivně rozhodl Nejvyšší správní soud, jsou podobné. Liší se jen místem, kde lidé pracovali, a časem, ve kterém onemocněli.

Šest let těžké práce

Zaměstnanci pobočky z Plzně a Žatce si stěžovali na poškození zdraví kvůli špatným pracovním podmínkám a přetěžování v továrnách firmy. V právnické řeči žaloby to zní takto: "Osoba dlouhodobě (cca šest let) vykonávala práci, při které jsou překračovány hygienické limity pro celosměnové počty pohybů s ohledem na vynakládané svalové síly a pro celkovou dobu práce ve směně v nepřijatelných pracovních polohách ruky a zápěstí."

Lékaři z Fakultní nemocnice v Plzni i Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem ve svých posudcích potvrdili, že jde jednoznačně o nemoci z povolání - tedy skutečně o onemocnění způsobené pracovními podmínkami v místech, kde se montují především televizory. Panasonic ale posudky neuznal a obrátil se jak na ministerstvo zdravotnictví, tak i na soud. Neúspěšně.

Městský soud v Praze i Krajský soud v Ústí nad Labem rozhodly, že firma nemá vůbec možnost se kvůli posudkům obracet na soud - nejde o rozhodnutí, které je možné u soudů zpochybnit. Firma ale ani s tímto verdiktem nesouhlasila a poslala ještě stížnost na Nejvyšší správní soud.

Ostatní toho využijí

Právníci Panasoniku varovali, že jde o precedenční spory, které mohou mít dalekosáhlé následky - tedy, že podobných případů může být daleko více.

"Tato situace 'nahrává' celé řadě zaměstnanců, kteří využívají právního stavu ve svůj prospěch, a Panasonic je významná právnická osoba se zahraniční majetkovou účastí a největší podnik svého druhu v České republice," uvedli právní zástupci firmy ve stížnosti.

Odborný posudek nejde zpochybnit

Nejvyšší správní soud ale stížnostem firmy nevyhověl. Soudci potvrdili, že lékařské posudky potvrzující nemoc z povolání jsou vysoce odborným krokem a u soudů je zpochybnit nejde.

"Soud považuje závěr městského soudu za zákonný a odpovídající dosavadní judikatuře ohledně soudní přezkoumatelnosti a charakteristiky posudku zdravotnického zařízení o zjištění nemoci jako nemoci z povolání," rozhodli soudci Nejvyššího správního soudu.

Onemocnění pracovníků Panasoniku je tak definitivně uznáno jako nemoc z povolání se všemi důsledky. Podle zákona firma musí dorovnávat rozdíl mezi příjmem před nemocí a po jejím vypuknutí. Po dobu pracovní neschopnosti doplácí rozdíl mezi nemocenskou a dřívějším platem. Totéž platí, když lidé skončí v invalidním důchodu. A ve hře je i jednorázové odškodnění.

Panasonic působí v Česku už od roku 1996, kdy zahájil výrobu v plzeňské průmyslové zóně Borská Pole. Další továrnu má firma v Pardubicích. Další závod v Žatci společnost uzavřela na konci loňského roku, o práci přišlo přes 600 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy