Česko se z recese nedostává. Letošní pokles je skoro 1%

Radek Pecák Radek Pecák
7. 12. 2012 10:19
Domácnosti utrácejí letos o 2,4 procenta méně peněz než vloni
Foto: ČSÚ

Praha - Domácí ekonomice se nedaří. Potvrzují to nejnovější údaje Českého statistického úřadu o výši hrubého domácího produktu za třetí čtvrtletí.

"HDP očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy klesl ve 3. čtvrtletí podle zpřesněného odhadu meziročně o 1,3 % a mezičtvrtletně o 0,3 %," uvedl ČSÚ.

Pokles za tři čtvrtletí oproti stejnému období loňska činí devět desetin procentního bodu.

I když je zahraniční obchod stále v přebytku, export nedokáže kompenzovat pokles domácí poptávky. Stejný názor má například i analytik Citfin Tomáš Volf:  "Hlavní příčiny se poslední čtvrtletí nijak výrazně nezměnily. Domácnosti stále obrací každou korunu, stát omezuje investice ve velkém a zahraniční poptávka zdaleka nemá takovou kondici, aby český export mohl zvrátit domácí recesi," uvádí ve svém komentáři Volf.

Přitom optimistický není ani výhled na příští čtvrtletí. To je dáno především pohledem na německou ekonomiku, která se stále drží v plusu, ale předpoklady dalšího vývoje nejsou dobré.

Krize je téměř všude

Krize podle ČSÚ zasáhla především odvětví stavebnictví, zemědělství a průmyslu. Stavebnictví čelí již delší dobu nedostatku zakázek typu velkých liniových staveb a bytových i nebytových komplexů.

"Za uplynulé tři roky v něm proto klesla zaměstnanost o více než šest procent, odpracované hodiny a hrubá přidaná hodnota o více než deset procent. Zemědělství se muselo vyrovnat s nižší úrodou než v předchozím roce. Tento výpadek byl kompenzován růstem cen zemědělských produktů, což se však promítlo pouze do výsledků v běžných cenách. Na poklesu tvorby hrubé přidané hodnoty v odvětví průmyslu, které bylo dříve klíčovým zdrojem růstu ekonomiky, se podílely jak zpracovatelský průmysl vlivem poklesu domácích i zahraničních zakázek v některých odvětvích, tak zejména energetika a těžební průmysl," vysvětlují odborníci ČSÚ.

Navíc neutrácejí domácnosti. "K meziročnímu poklesu výdajů na konečnou spotřebu domácností o 2,4 % přispěl zejména nižší zájem o předměty dlouhodobé spotřeby, klesly však také výdaje za potraviny, alkohol a tabákové výrobky, energie a další zboží a služby," vypočítává statistický úřad.

 

 

Právě se děje

Další zprávy