Ombudsman: Šikana nezaměstnaných na poště musí skončit

Tomáš Fránek
6. 12. 2012 5:30
Na poště lidem práci neseženou, jsou na tom hůř než odsouzenci. Ombudsman podá žalobu
Pavel Varvařovský
Pavel Varvařovský | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský napadne u soudu systém nazvaný Docházka nezaměstnaných, který od loňského podzimu prosadil exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09.

Podle Varvařovského jde totiž v podstatě o šikanu, která nemá s prevencí proti nelegálnímu zaměstnávání a hledáním nové práce nic společného.

Jde o výjimečný krok, jelikož žalobu k ochraně veřejného zájmu podává ombudsman pouze v ojedinělých případech. Poprvé tuto svou pravomoc využil v případě stavby solární elektrárny, podruhé tak učiní právě u projektu Docházka nezaměstnaných (DONEZ).

Část nezaměstnaných se musí od letošního ledna po dobu obvykle tří měsíců hlásit na pobočkách CzechPointu, konkrétně u přepážek České pošty. Mají tak činit až třikrát týdně v předem přesně určených časech stanovených úřadem práce. Omluvy jsou možné jen ze zákonem stanovených důvodů, jako je například nemoc nebo péče o malé dítě. Lidé nemají nárok na proplacení zvýšených nákladů na dojíždění.

Drábek si od novinky sliboval, že omezí nelegální práci nebo ušetří na podpoře, protože "černí zaměstnanci" se nebudou moci v pracovní době takto hlásit.

Jednou nepřišla a sebrali jí podporu

"Máme nachystanou žalobu k ochraně veřejného zájmu. Na základě konkrétního případu chceme napadnout praxi, která se opírá o děravý zákon," potvrdil Varvařovský online deníku Aktuálně.cz. Žalobu podá do konce letošního roku u Krajského soudu v Brně.

K žalobě jej přiměl případ ženy, která byla kvůli jedné vynechané návštěvě pošty vyřazena z evidence nezaměstnaných. "Proti návštěvám pošty ani neprotestovala, ale pak z omluvitelných důvodů prošvihla jeden termín. Úředníci se s ní vůbec nebavili a vyřadili ji z evidence," říká Varvařovský.

Poté, co Ústavní soud v minulém týdnu zrušil posílání nezaměstnaných na takzvanou veřejnou službu bez nároku na odměnu, tak půjde o další soudní spor týkající se jednoho z důležitých "reformních" kroků exministra Drábka v sociální oblasti.

Podle Varvařovského má posílání nezaměstnaných na pošty podobné chyby jako veřejná služba. Tu ústavní soudci ostře zkritizovali a našli v ní několik porušení ústavních práv občanů.

Na poště vám práci nenajdou

Ombudsman prověřoval fungování systému Docházka nezaměstnaných na poštách a zjistil, že tato povinnost lidem v hledání práce nijak nepomáhá. Nefunguje ani jako prevence proti nelegálnímu zaměstnávání.

„Lidé maximálně dostanou na poště přehled volných míst, který si ale mohou vytisknout doma. Prostě ti nezaměstnaní se tam dozví - nechtějte po nás žádné služby. Já neříkám, že takový systém nemůže fungovat, ale nemůže fungovat takto," říká Varvařovský.

Nezaměstnaní lidé, kteří se musí hlásit na poštách, jsou na tom podle ombudsmana v podstatě hůře než lidé, kteří si odpykali trest za nějaký trestný čin. Ti se také musí čas od času hlásit příslušným úředníkům, ale u nezaměstnaných je frekvence hlášení mnohem vyšší.

„Nezaměstnaný, který nic neudělal a jenom přišel o práci, chodí na poštu dvakrát, třikrát týdně. Ta frekvence je šílená," zdůrazňuje Varvařovský.

Drábkem prosazené kontroly nezaměstnaných pomocí poboček pošty kritizoval ve své zprávě o stavu lidských práv v Česku například také Český helsinský výbor. Systém označila předsedkyně výboru Anna Šabatová za šikanu.

Ušetřili jsme

Za první pololetí zařadily úřady práce do projektu DONEZ téměř 67 tisíc uchazečů o zaměstnání. Kvůli nesplnění povinností bylo zahájeno správní řízení s 6154 uchazeči o zaměstnání a hrozí jim vyřazení z evidence uchazečů o zaměstnání, což znamená i ztrátu podpory.

Ministerstvo práce a sociálních věcí projekt dlouhodobě obhajuje. Argumentuje čísly o stamilionových úsporách na podpoře pro lidi, kteří pracují načerno a přitom chtěli pomoc od státu.

Neuvádí však, kolika lidem tento systém pomohl skutečně získat práci.

Na otázku, zda po rozhodnutí Ústavního soudu ohledně veřejné služby bude prověřovat i fungování systému DONEZ, ministerstvo během středy neodpovědělo.

 

Právě se děje

Další zprávy