Průměrná mzda v Česku reálně klesá, požírá ji inflace

Tereza Holanová Tereza Holanová
4. 12. 2012 11:30
Za červenec až září si lidé v průměru vydělali 24 514 korun
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Průměrná měsíční mzda za červenec až září se v Česku meziročně zvýšila o 1,4 procenta.

Jelikož ceny zboží a služeb ale rostly rychleji než výplaty, dařilo se lidem ve výsledku hůře. "Za naši práci si koupíme méně, ačkoli pracujeme stejně," shrnuje ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Podle Českého statistického úřadu činila průměrná měsíční mzda 24 514 korun, což je o 348 korun více než ve stejném období loni.

Spotřebitelské ceny v uvedeném období ovšem rostly o 3,3 procenta, vzhledem k inflaci se tedy mzda reálně snížila o 1,8 procenta.

"Pokles se sice očekával, ale ne tak výrazný, jako přinesla dnešní čísla," komentuje Jiří Šimek ze skupiny Citfin. Inflaci způsobily částečně vyšší daně, dále pak celosvětové zdražování komodit.

Méně si pohoršili pracovníci v nepodnikatelské sféře. Těm se platy v průměru snížily pouze o procento.

Podnikatele dusí nejistota

Na soukromníky podle Šimka dopadá nejistota ohledně dalšího vývoje české ekonomiky. "Firmy nadále bedlivě hlídají mzdové náklady a ani situace na trhu práce je ke zvyšování mezd příliš nenutí," myslí si analytik.

Podle Pikory je logické, Že se nejistota na trhu projevuje více v podnikové sféře než ve státní. "Stát zatím nemusel tak prudce šlápnout na brzdu. Jsme v krizi a státní rozpočet to zatím dostatečně neodráží. Byl postaven na předpokladu růstu," myslí si ekonom.

Polepšilo si jen pár oborů

Podle Libora Stodoly z PwC Česká republika se přilepšili zaměstnanci jen v několika odvětvích. "Nejvíce letos přidávali importéři automobilů, farmaceutické společnosti a IT firmy. Více než tříprocentní růst mezd by na svých výplatních páskách měli vidět i zaměstnanci finančních institucí," komentuje Stodola.

Odvětvím s nejnižší mzdou je oficiálně pohostinství a stravování. "Jenomže zde jsou lidé kromě mzdy placeni i spropitným, které statistika neodráží," připomíná Pikora. Špatně na tom tedy podle něj jsou především ti, kteří pracují třeba v administrativě, kde v průměru vydělávají 16 594 korun.

Vůbec největší pokles zaznamenala oblast nemovitostí, kde se průměrná mzda snížila téměř o šest tisíc korun. Poptávka po bytech a domech je stále velmi slabá a nepomáhají ani velmi nízké sazby hypoték.

Nejvíce si naopak vydělají informatici - jejich průměrná mzda přesahuje 46 tisíc korun.

"V Česku je obrovská poptávka po kvalitních programátorech a lidech, kteří rozumí síťovým technologiím. Protože je jich ale celkově nedostatek, jsou IT firmy nuceny zvedat mzdy, aby byly atraktivní pro zaměstnance z jiných společností a mohly je přetáhnout k sobě," popisuje Michal Kozub ze skupiny Home Credit.

Jak zdůrazňuje Šimek, ve třetím kvartále zažilo Česko nejnižší meziroční růst od konce roku 2010.

To, že poklesly reálné mzdy, pocítí v první řadě maloobchodníci, kterým se sníží tržby. Stejně tak Česko nemůže počítat s nikterak oslňujícím růstem HDP, protože domácnosti budou s nižšími mzdami méně spotřebovávat.

 

Právě se děje

Další zprávy