Opora české ekonomiky se kymácí. Vyrábíme méně aut

Radek Pecák Radek Pecák
6. 11. 2012 11:34
Hodnota nových zakázek klesla o pět procent. To znamená, že krize nekončí
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: TPCA

Praha - Už dokonce o prudkém poklesu v souvislosti s tuzemskou průmyslovou produkcí hovoří ekonomové po zveřejnění statistických dat za září.

Po srpnovém propadu o 3,1 procenta Český statistický úřad uvedl, že v září průmyslová výroba klesla meziročně o 7,1 procenta.

Hlavním důvodem je výroba motorových vozidel.

Letošní září však mělo ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o dva pracovní dny méně. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů průmyslová produkce klesla o 2,4 procenta. Meziměsíčně byla po očištění od sezonních vlivů včetně vlivu počtu pracovních dnů průmyslová produkce vyšší o desetinu procenta.

"Prudký pokles průmyslové produkce má na svědomí hlavně nižší počet pracovních dnů a slábnoucí domácí i zahraniční poptávka," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Zesilující útlum poptávky se na českém průmyslu začíná stále více projevovat. Tentokrát to podle něj odnesly především automobilky, tedy dosavadní hlavní motor celého průmyslu, exportu a nakonec i HDP. Údaje o průmyslu naznačují, že už rok trvající recese ekonomiky ve třetím čtvrtletí zdaleka neskončila, dodal.

Ubývá nových zakázek

K meziročnímu poklesu dále přispěla výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků a výroba ostatních nekovových minerálních výrobků. Nejvýznamněji vzrostla výroba chemických látek, koksu, rafinovaných ropných produktů a elektrických zařízení.

Nepříliš optimistický výhled je zřejmý i z hodnoty nových zakázek v září. Ta ve vybraných odvětvích meziročně klesla o 5,2 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 4,1 procenta, tuzemské nové zakázky klesly o 7,4 procenta. "K meziročnímu poklesu nových zakázek celkem nejvíce přispěla odvětví výroby motorových vozidel, přívěsů a návěsů," uvedl ČSÚ.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v září meziročně klesly o dvě procenta.

V letošním třetím čtvrtletí průmyslová produkce meziročně klesla o 2,3 procenta, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů byla nižší o 1,3 procenta. Ve třetím čtvrtletí 2012 bylo ve srovnání se stejným čtvrtletím předchozího roku o jeden pracovní den méně.

 

Právě se děje

Další zprávy