Vrací se hlubší krize? Pracovní trh hlásí černé září

Petr Holub
8. 10. 2012 20:04
Letošní údaje z úřadů práce jsou nejblíže roku 2008, kdy vypukla finanční krize
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Praha - Český pracovní trh zažil černé září. Práci našlo jen 29 tisíc nezaměstnaných, zatímco v devátém měsíci předchozích tří let odešlo z pracovních úřadů do nového podniku vždy 45 až 50 tisíc lidí.

Letošní údaje jsou tak nejblíže roku 2008, kdy vypukla finanční krize. Tehdy v září, když zkrachovala americká banka Lehman Brothers, našlo v Česku práci jen 38 tisíc nezaměstnaných.

Poměry na trhu práce připomínají první krizový rok 2008 už od ledna - nejvíc právě v tom, jak málo lidí najde novou práci. V září se však letošní statistika zhoršila i ve srovnání s obdobím nastupující finanční krize.

Unikátní je také údaj, že září se stalo už třetím měsícem v řadě, kdy práci našlo dvakrát méně nezaměstnaných, než jich přibylo do evidence pracovních úřadů.

Katastrofa nemusí přijít hned

Pondělní údaje o trhu práce tak otevírají perspektivu, že se bude opakovat čtyři roky starý ekonomický propad.

Pokud by se tento negativní scénář naplnil, nemusí to pro pracovní trh znamenat okamžitou katastrofu. Před čtyřmi lety se od září do prosince nezaměstnanost zvýšila o necelé procento, k většímu propouštění došlo až v prvních měsících roku 2009.

Prvním dopadem tehdejší krize byl právě nezájem podniků přijímat nové pracovníky. Poptávka klesala až do prosince 2008. Tehdy našlo novou práci rekordně málo - jen 16 tisíc - nezaměstnaných.

Podle čerstvé statistiky ministerstva práce a sociálních věcí stoupla míra registrované nezaměstnanosti během září na 8,4 procenta. Celkový počet uchazečů o zaměstnání v průběhu září vzrostl na 493 185, z toho téměř 479 tisíc mohlo okamžitě nastoupit do práce. V porovnání s loňským zářím je uchazečů o zhruba 18 tisíc více.

V průběhu září bylo nově zaevidováno 60 773 osob. Naopak 54 281 uchazečů z evidence odešlo, do zaměstnání z nich však nastoupilo jen 29 280 osob.

Na podporu v nezaměstnanosti měla v září nárok jen necelá pětina uchazečů, konkrétně 89 344 lidí (18,1 procenta).

Zaměstnavatelé dobrovolně nahlásili 40 809 volných pracovních míst, dalších zhruba 42 tisíc volných míst pak zjistily úřady práce z internetových nabídek po očištění duplicit.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Nabídka volných pracovních míst.

 

Právě se děje

Další zprávy