Drábkovu sociální kartu opět prověří antimonopolní úřad

Tomáš Fránek
6. 8. 2012 15:30
Mezi zadáním a uzavřenou smlouvou je zásadní rozdíl, tvrdí rada zdravotně postižených
Foto: ČS

Brno - Takzvané sociální karty, které od začátku léta dostaly zatím stovky lidí pobírající sociální dávky, čeká další prověřování.

Národní rada zdravotně postižených se totiž podle informací online deníku Aktuálně.cz obrátila na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže .

Rada chce, aby antimonopolní úřad prošetřil smlouvu mezi ministerstvem práce a sociálních věcí vedeným Jaromírem Drábkem a Českou spořitelnou.

Rozdíl mezi zadáním a smlouvou

"Máme právní rozbor, podle kterého je zásadní rozdíl mezi zadávacími podmínkami a uzavřenou smlouvou," říká předseda rady Václav Krása. Reakci ministerstva zjišťujeme.

Česká spořitelna má smlouvu s ministerstvem na 12 let. Ročně by přes ni na dávkách mělo protéct asi 80 miliard korun. Ministr Drábek tvrdí, že díky novince ušetří stát za rozesílání peněz čtvrt miliardy ročně a také "se zvýší komfort" příjemců dávek.

MPSV zatím žádné informace o šetření nemá.

Národní rada zdravotně postižených kritizuje zavedení sKaret dlouhodobě. Karty podle ní ztíží postiženým lidem možnost dostat se k penězům. Rada už dříve neuspěla se svou žádostí, aby soud prozatím zastavil vydávání karet. Žalobu totiž může podat jenom člověk, který sKartu užívá a způsobuje mu to problémy.

Antimonopolní úřad se už projektem sociálních karet zabýval vloni. Objevily se totiž pochybnosti, zda Drábkem vedené ministerstvo postupovalo správně, když pro výběr zvolilo metodu veřejné obchodní soutěže podle obchodního zákoníku místo soutěže podle zákona o veřejných zakázkách.

Na rozdíl od soutěží podle zákona o veřejných zakázkách jsou pravidla vyhlášení podle obchodního zákoníku rozvolněnější. Například v tom, že je nepřezkoumává antimonopolní úřad.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže sice smlouvu nejprve zakázal uzavřít, po prošetření ale postup ministerstva schválil.

Milion do konce roku

Kartu budou muset používat prakticky všichni příjemci sociálních dávek. Úřady práce jich od července zkušebně vydaly zatím řádově stovky, hlavní vlna výdejů pak má začít na konci prázdnin. Do konce roku by jich měly rozdat milion.

 

Právě se děje

Další zprávy