Špinavé šaty a bílé ponožky. Projde to ve vaší firmě?

Tereza Holanová Tereza Holanová
29. 7. 2012 14:30
Ženy by se měly vyvarovat šatů bez ramínek, tílek, šortek a velice krátkých sukní
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Jak se správně oblékat, předepisuje v Česku lidem podle agentury LMC přes 40 procent všech firem.

Kromě pošt, železničních dopravců nebo třeba aerolinek, ve kterých zaměstnanci nosí přímo uniformu, si na společenském oděvu zakládají hlavně banky a poradenské skupiny.

"V menších společnostech panuje mnohem větší svoboda, u nadnárodních korporací je pevný dress code v podstatě pravidlem," uvádí mluvčí LMC Tomáš Ervín Dombrovský.

Personalisté, které deník Aktuálně.cz oslovil, se ale shodují, že pravidla nejsou nijak striktní. Důležité podle nich je, aby pracovník působil seriózně a reprezentativně při styku s klientem. Konkrétní oděv pak záleží na jeho uvážení.

Bez obleku ani ránu

Co si tedy pod pojmem dress code v jednotlivých firmách představují?

Ohledně oděvu pro jednání se zákazníky či obchodními partnery má většina zaměstnavatelů jasno. U mužů je to oblek, košile, vkusná kravata a tmavé ponožky. U žen potom kostýmek, popřípadě pouzdrové šaty a sako.

Podrobnější přehled najdete v následující grafice:

"Obecně se po ženách i mužích vyžaduje společenský oděv tmavých barev a klasických střihů," popisuje Petr Plocek z UniCredit Bank.

PwC Česká republika také klade důraz na to, aby se zaměstnanec přizpůsobil pravidlům oblékání svého klienta - pokud zrovna pracuje přímo u něj. "Pokud tedy u klienta chodí všichni v džínách a tričku, přijde i náš zaměstnanec oblečen volněji. Pokud naopak instituce toleruje pouze tmavý oblek a bílou košili, nepřijde tam samozřejmě ve světlém obleku," nastiňuje Jana Krajcarová z PwC ČR.

V České spořitelně zaměstnanci nijak striktně to, co si mají oblékat, stanovené nemají. Nicméně by měli působit seriózně. "Domníváme se, že jsou sami schopni posoudit, jaké oblečení si mohou při jednání s klienty dovolit," je přesvědčen Luboš Tejkl z úseku lidských zdrojů.

Žádný striktní manuál nemusí dodržovat ani administrativní pracovníci ve skupině Škoda. "Platí tu úzus oblek, košile, kravata, nenařizujeme ale žádnou barvu ani střih," sdělil Aktuálně.cz Vítězslav Pelc z oddělení komunikace.

Neformálně ano, džíny ne

Především pro bankovní i finanční skupiny je typický pojem "Casual Friday". Jednoduše to znamená, že na konci pracovního týdne lze v oblékání zvolnit.

"Pro většinu lidí je to příjemný odpočinek od obleku či kostýmku, který nosí po většinu dní," věří Hana Velíšková z poradenské skupiny KPMG.

Ani páteční výjimka ovšem neznamená, že by mohli zaměstnanci dorazit v džínech či žabkách. "Stále je potřeba dodržovat určité zásady," naznačuje Plocek z UniCredit Bank.

Casual Fridays neplatí například pro ČSOB. "S klienty se potkáváme každý den, pátek pro nás není v tomto ohledu jiný než ostatní dny v týdnu," reaguje mluvčí banky Jan Solnička.

Horko pomůže přežít klimatizace

Jak z ankety LMC vyplynulo, 57 procent všech firem, které uplatňují dress code, nijak nezohledňuje výkyvy počasí - především tropická horka.

To podle Dombrovského potvrzují i výsledky nedávného dotazníku na portálu Jobs.cz. Téměř čtvrtině respondentů skutečnost, že se v létě musejí oblékat podle firemních předpisů, vadí.

"Původní účel, působit reprezentativním dojmem, se pak často míjí účinkem. Zaměstnanci se navíc v horku v nevhodném oděvu trápí, čímž klesá jejich produktivita," myslí si mluvčí LMC.

Jednotliví zástupci firem ovšem tvrdí, že kromě jednání s klienty se mohou zaměstnanci přes léto oblékat volněji. PwC například pánům povoluje košili s krátkým rukávem nebo triko s límečkem, dámám pak obuv s otevřenou špičkou. ČSOB toleruje košili bez vázanky, ženy mohou nosit letní šaty.

Delegáti CK Fischer sice nesmějí sundat uniformu ani v létě, podle mluvčího cestovky Jana Osúcha je ale oděv vyrobený z kvalitního materiálu, ve kterém se dají dobře snést i vysoké teploty.

Pokud lidé pracují uvnitř, často si navíc přes den, že je horko, ani neuvědomí. Díky klimatizaci. "Extrémní horka či zimy proto zásadně neomezují pravidla oblékání," říká třeba Petr Plocek.

Divoké vzory? Běžte se domů převléct

Pokud zaměstnanec dress code poruší, firmy většinou řeší situaci tím, že jej na chybu upozorní. "Dále by v úvahu připadala písemná výtka," pokračuje Osúch z CK Fischer s tím, že k podobnému kroku ale kancelář nikdy přistoupit nemusela.

Upozornění většinou stačí i podle Tejkla z České spořitelny. "Největším trestem bývá to, že se musí dotyčný jít domů převléknout," uvádí pro Aktuálně.cz. Stejně postupuje i ČSOB.

Za největší prohřešky personalisti přitom považují špinavé a roztrhané oblečení.

V úvahu podle nich nepřipadá ani nápadný nebo odhalující oděv. "Ženy by se měly vyvarovat šatů bez ramínek, tílek, krátkých triček, šortek, velice krátkých sukní, plážové či domácí obuvi nebo příliš pestrých vzorů na oblečení," vyjmenovává Libor Kytýr, který zastupuje skupinu Zentiva.

"Pantofle patří podle nás k vodě a ne do práce, ať je horko nebo ne," souhlasí Jan Solnička z ČSOB s tím, že nevhodné jsou u žen také průsvitné halenky nebo příliš mnoho šperků. "Určitě bychom upozornili zaměstnance i na bílé ponožky k obleku," doplňuje Tejkl z České spořitelny. 

V UniCredit Bank by navíc neprošlo ani tetování či piercing.

Chcete být krásní? Firma poradí

Jak se učesat, namalovat nebo navonět, většina z těchto společností přesně nevymezuje. Spoléhají, že zaměstnanci sami zvládnou odhadnout, co je střídmé a co už ne.

Například v UniCredit Bank se ale počítá s tím, že si ženy stáhnout delší vlasy z obličeje. Nehty by měly mít upravené s vhodně zvoleným růžovým lakem. "Existuje nepsané pravidlo, že čím mladší žena, tím vhodnější je bezbarvý až jemně růžový odstín laku," tvrdí Plocek.

Některé společnosti se snaží zaměstnancům pomoct i v této oblasti. Například ČSOB pořádá pravidelně kampaně, v rámci které stylistky radí, jak si sestavit šatník, ženám pak, jak se líčit a obecně pečovat o pleť. Konzultaci s vizážistou nabízí zaměstnancům také KPMG.

Jak to máte s oblékáním v práci vy? Podělte se o svůj názor!


 

Právě se děje

Další zprávy