Nezaměstnanost klesla na letošní minimum. Teď bude hůř

Petr Kučera Petr Kučera
11. 7. 2012 9:30
K poklesu pomohly zejména sezónní práce, další zlepšení se už ale nečeká
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: DataLife

Praha - Míra registrované nezaměstnanosti v Česku v červnu klesla na 8,1 procenta. Oproti dubnu je nižší o 0,1 procentního bodu. Vyplývá to z nejnovějších statistik ministerstva práce a sociálních věcí.

Celkový počet uchazečů o zaměstnání v průběhu června klesl o více než 7,5 tisíce na 474 586, z toho zhruba 460 tisíc mohlo okamžitě nastoupit do práce. V porovnání s loňským červnem se počet uchazečů snížil o přibližně čtyři tisíce.

Zaměstnavatelé dobrovolně nahlásili 42 779 volných pracovních míst, což je o necelých tisíc méně než v předchozím měsíci, ale o více než čtyři tisíce více než v červnu 2011.

K očekávanému poklesu nezaměstnanosti na letos zatím nejnižší úroveň pomohly zejména sezónní práce. Další zlepšení už ale nečeká ani samotné ministerstvo.

"V nejbližším období lze očekávat zastavení poklesu nezaměstnanosti, nebo dočasně i její mírný nárůst. V rámci sezonních prací bude trh práce již nasycen," odhaduje další vývoj mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

"Do evidence úřadů práce navíc přijdou noví absolventi vysokých škol a na prázdninové měsíce jako každoročně hlavně pracovníci ze školství," dodává mluvčí.

Na podporu v nezaměstnanosti měla nárok jen necelá pětina uchazečů, konkrétně 89 106 lidí.

Jedenáct uchazečů na jedno místo

Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 11,1 uchazeče, z toho nejvíce v okresech Třebíč (41,7), Teplice (35,1), Bruntál (34,4), Děčín (32,7) a Hodonín (32,5).

Nejvyšší míru nezaměstnanosti hlásí okresy Most (15,4 %), Bruntál (15,2 %), Děčín a Karviná (shodně 13,4 %), Ústí nad Labem (13,3 %) a Chomutov (13,2 %).

Naopak nejnižší míra nezaměstnanosti je tradičně v okresech Praha-východ (3,1 %), hl. m. Praha a Praha-západ (shodně 4,1 %), Mladá Boleslav (4,5 %), Pelhřimov (4,8 %) a Plzeň-jih (4,9 %).

Velkou část - 12,6 procenta - z celkového počtu nezaměstnaných tvoří osoby se zdravotním postižením. Absolventi všech stupňů vzdělání a mladiství se na celkové nezaměstnanosti podílejí 4,9 procenta.

Míra registrované nezaměstnanosti mužů činí 6,9 %, u žen 9,6 %. Poměr mužů a žen mezi uchazeči je téměř vyrovnaný, ženy se na celkovém počtu podílejí 51,5 procenta.

Šestí nejlepší v Evropě

Podle jednotné metodiky statistického úřadu Eurostat je nezaměstnanost v Česku šestá nejnižší v Evropské unii.

Nejnižší nezaměstnanost v EU hlásilo v květnu Rakousko (4,2 %), nižší než Česko mají také Lucembursko a Nizozemsko (shodně 5,1 %), Německo (5,5 %) a Malta (6,0 %).

Česko má podle jednotné unijní metodiky míru nezaměstnanosti ve výši 6,6 %.

Na Slovensku dosahuje nezaměstnanost 13,4 %, nejhorší situace je pak ve Španělsku (24,5 %).

Líp už nebude, masové propouštění se ale nečeká

"Vysoký počet čerstvých absolventů, z nichž řada místo do prvního zaměstnání zamíří na úřad práce, se projeví už v červencových číslech," očekává Libor Stodola ze společnosti PwC Česká republika.

"Podniky v obavě z nejistého vývoje ekonomiky stále nevytvářejí dostatečný počet pracovních míst, který by uspokojil nápor čerstvých uchazečů," upozorňuje.

Nicméně aktuálním trendem ve firmách je nyní selektivní hodnocení jednotlivých zaměstnanců, popřípadě restrukturalizace, které mění spíše skladbu zaměstnanců než jejich celkový počet, dodává Stodola.

"Vývoj nezaměstnanosti zatím rozhodně nepřipomíná ekonomiku v recesi. Zdá se, že se podniky po zkušenostech z recese 2009 rozhodly udržet si své klíčové zaměstnance i při přechodném snížení objemu zakázek," říká analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Druhým faktorem je vývoj ve veřejném sektoru, kde zřejmě propouštění již skončilo.

Otázkou podle Sobíška je, zda tato relativně příznivá situace na trhu práce vydrží přes léto. "Kritickým faktorem bude nejspíš vývoj zakázek v nejbližších dvou měsících. Statistika zakázek v průmyslu za květen, jakož i červnový indikátor PMI, ovšem dávají šance, že se lavina propouštění neutrhne," říká analytik.

Podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka se nezaměstnanost v příštích měsících pomalu zvýší. Hlavně proto, že průmysl podle všeho nyní naráží na exportní meze a napětí na trhu práce se v situaci recese bude zvyšovat.

"Ekonomika stále nevytváří volných míst dostatek, přestože od začátku roku jejich počet vzrostl téměř o 10 tisíc," říká analytik skupiny Citfin Tomáš Volf. Za nárůstem nezaměstnanosti v dalších měsících podle něj bude stát - vedle tradičních sezónních faktorů - hlavně reálný pokles domácí ekonomiky a nižší tempo německé ekonomiky.

 

Právě se děje

Další zprávy