Jaká nezaměstnanost? Firmám chybí tisíce odborníků

ČTK ČTK
27. 6. 2012 14:00
Svaz průmyslu: Tuzemské firmy postrádají tisíce středoškoláků technického zaměření
Ilustrační foto (Hyundai Nošovice)
Ilustrační foto (Hyundai Nošovice) | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Tuzemské firmy postrádají tisíce středoškoláků technického zaměření, což ohrožuje jejich fungování a konkurenceschopnost. Vyplývá to z analýzy středního odborného vzdělávání a poptávky firem po středoškolácích, kterou si ve 14 krajích nechal vypracovat Svaz průmyslu a dopravy ČR.

Podle zástupce svazu Miloše Rathouského panuje v regionech vyšší poptávka po vyučených než po maturantech, přičemž nedostatkoví jsou zejména absolventi učebních oborů zaměřených na strojírenství, stavebnictví, dopravu a spoje. Naopak víc absolventů, než firmy požadují, vychází z maturitních oborů se specializací na podnikání a gastronomii.

Například v Moravskoslezském kraji, ve kterém sídlí velké hutní, strojírenské a těžařské firmy, loni podle analýzy chybělo bezmála tisíc absolventů strojírenských učebních oborů. V kategorii stavebnictví jich scházelo 455 a v případě hornictví a slévárenství 224.

"Technická vzdělanost a školství je největší problém schopnosti průmyslu udržet v budoucnu tempo HDP a udržet svoji konkurenceschopnost," komentoval výsledky analýzy prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Svaz chce proto prosadit změnu modelu financování technického školství včetně legislativních výhod pro firmy. "V úvahu připadá daňové zvýhodnění firem, které budou dělat oblast technického školství a podporovat učně nebo středoškoláky," upřesnil Hanák.

Pokud bude zavedeno školné, tak je podle Hanáka rozumné finančně zvýhodnit zájemce o technické obory, které jsou na trhu práce z pohledu firem nedostatkové.

Mezi další návrhy, o kterých chce svaz jednat s ministrem školství Petrem Fialou, patří například posílení dotací z fondů Evropské unie ve prospěch technického školství. Svaz zároveň míní, že krajské samosprávy by měly optimalizovat oborovou strukturu středních škol podle výhledu poptávky místních zaměstnavatelů.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Volná pracovní místa ve vašem regionu.

 

Právě se děje

Další zprávy