Rekordní pokuta za práci načerno. Kontroly přitvrdily

Tomáš Fránek
12. 6. 2012 12:25
Firma musí zaplatit 2,5 milionu za nelegálně pracující zedníky z Bulharska
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Ostřejší kurz státu v postihování nelegální práce přinesl rekordní pokutu ve výši dva a půl milionu korun.

Za nelegální zaměstnávání deseti lidí ji musí zaplatit firma, která zajišťovala subdodávky na stavbě v Brně.

Jde o zatím nejvyšší sankci, která za práci načerno v Česku letos padla, a celkově druhou nejvyšší v historii.

Podle Ivony Foltisové ze Státního úřadu inspekce práce kontrola zjistila, že firma má na staveništi deset nelegálně zaměstnaných dělníků, dva byli cizinci bez povolení k pobytu v Česku.

Bez smlouvy a povolení

Šest dělníků z Bulharska nemělo podepsanou žádnou smlouvu. Čtyři pracovníci byli z Makedonie, dva neměli vůbec povolení k pobytu v Česku.

"Výši pokuty významně ovlivnil nejen počet osob, kterým  kontrolovaná firma umožnila výkon nelegální práce, ale také skutečnost, že cizinci vykonávali práci bez povolení k zaměstnání a ve dvou případech také bez povolení k pobytu," uvedla Foltisová.

Podobně dopadly také kontroly, které inspekce uskutečnila v rámci kulturních akcí Pernštýnská noc a Aviatická pouť na Pardubicku. "Kontrola odhalila celkem 44 osob, které nelegálně pracovaly  pro 16 zaměstnavatelů," uvedla Foltisová.

Stát zpřísnil kontroly práce načerno od začátku letošního roku.

Za nelegální práci vyměřila inspekce v prvním čtvrtletí 677 pokut za celkem 22 milionů korun, což jsou více než dvě třetiny z 30 milionů, které za toto období udělila celkově. Za stejné období vloni přitom úřad rozdal pokuty "jen" za necelých šest milionů.

Nespokojení podnikatelé

Na přísnější kontroly si stěžují podnikatelé, kterým po novele zákona nyní hrozí až pokuta do výše deseti milionů korun.

Podle prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela se stát zaměřil na firmy, které jsou poctivé. Podnikatelé podle něj také potřebují pružnější zákoník práce.

Firmám vadí především velké množství kontrol souvisejících s politikou státu postihovat nelegální zaměstnávání na živnostenský list a takzvaný švarcsystém.

Nesystémový postih švarcsystému se stal také Paskvilem roku v anketě více než stovky zástupců tuzemských firem, pořádané společností Ambruz & Dark/Deloitte Legal v rámci soutěže Zákon roku.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Široká nabídka práce.

 

Právě se děje

Další zprávy