Bez práce je 482 tisíc lidí, ale podporu má jen pětina

Petr Kučera Petr Kučera
8. 6. 2012 10:40
Nezaměstnanost v Česku během května dál klesla, pomohly sezónní práce
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: DataLife

Praha - Míra registrované nezaměstnanosti v Česku v květnu klesla na 8,2 procenta. Oproti dubnu je nižší o 0,2 procentního bodu, v porovnání s loňským květnem zůstala na stejné úrovni.

Vyplývá to z nejnovějších statistik ministerstva práce a sociálních věcí.

Celkový počet uchazečů o zaměstnání v průběhu května klesl o více než 15 tisíc na 482 099, z toho zhruba 466 tisíc mohlo okamžitě nastoupit do práce. V porovnání s loňským květnem se počet uchazečů snížil o necelých osm tisíc.

Počet volných pracovních míst nahlášených dobrovolně zaměstnavateli vzrostl oproti dubnu o 4,7 procenta na 43 665.

Dalších 37,3 tisíce volných míst zjistily úřady práce monitoringem personálních serverů na internetu. (O tom, jak nyní úřady práce zjišťují volná pracovní místa, si můžete přečíst v deníku Insider).

K očekávanému poklesu nezaměstnanosti, stejně jako v dubnu, pomohly zejména sezónní práce. Další zlepšení už ale nečeká ani samotné ministerstvo.

"Některé práce typické pro jarní sezonu budou již ukončeny, například jarní úklidy měst a obcí. Do evidence by již mohli začít přicházet i noví absolventi vysokých škol, jejich výraznější nárůst však očekáváme až v červenci," odhaduje další vývoj mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Na podporu v nezaměstnanosti měla nárok jen pětina uchazečů, konkrétně 93 150 lidí.

Jedenáct uchazečů na jedno místo

Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 11 uchazečů, z toho nejvíce v okresech Třebíč (50,3), Teplice (41,9), Bruntál (39,4) a Děčín (30,8).

Nejvyšší míru nezaměstnanosti hlásí okresy Most (15,8 %), Bruntál (15,4 %), Jeseník (14,0 %), Ústí nad Labem a Karviná (shodně 13,5 %).

Naopak nejnižší míra nezaměstnanosti je tradičně v okresech Praha-východ (3,2 %), Hlavní město Praha (4,0 %), Praha-západ (4,1 %), Mladá Boleslav (4,6 %) a Rokycany (4,9 %).

Velkou část - 12,5 procenta - z celkového počtu nezaměstnaných tvoří osoby se zdravotním postižením. Absolventi všech stupňů vzdělání a mladiství se na celkové nezaměstnanosti podílejí 4,8 procenty.

Míra registrované nezaměstnanosti mužů poklesla na 7,1 %, u žen zůstala na 9,7 %. Poměr mužů a žen mezi uchazeči je téměř vyrovnaný, ženy se na celkovém počtu podílejí 50,9 procenty.

Šestí nejlepší v Evropě

Podle jednotné metodiky statistického úřadu Eurostat je nezaměstnanost v Česku šestá nejnižší v Evropské unii.

Nejnižší nezaměstnanost v EU hlásí Rakousko (3,9 %), Německo a Lucembursko (shodně 5,2 %), Nizozemsko (5,3 %) a Malta (5,9 %). Česko má podle jednotné unijní metodiky míru nezaměstnanosti ve výši 6,6 %.

Na Slovensku dosahuje nezaměstnanost 13,8 %, nejhorší situace je pak ve Španělsku (24,7 %).

Zásadní zlepšení v nedohlednu

"Největší bolestí českého trhu práce zůstává to, že podnikatelský sektor nevytváří dostatek nových pracovních míst. To ovšem odpovídá recesní situaci, v níž se česká ekonomika - jak dnes potvrdil český statistický úřad - nalézá," říká hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

"Zlepšení situace na trhu práce tedy není v dohledu. Průměrnou míru registrované nezaměstnanosti za celý letošní rok nyní očekáváme ve výši 8,7 procenta, tj. vyšší než v loňském roce," dodává Mertlík.

Nárůst míry nezaměstnanosti v závěru roku očekává i Libor Stodola ze společnosti PwC Česká republika, má být ale o něco menší než loni. "Pokračující úsporná opatření firem mají spíše selektivní charakter a v odvětvích, kde roste poptávka, se již plánují i nárůsty stavů zaměstnanců," říká Stodola..

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Široká nabídka práce a kontakty na úřad práce.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy