Češi berou v průměru 24 tisíc, inflace roste rychleji

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
7. 6. 2012 11:25
Vyšší plat letos nečekejte, mzdy mají nadále stagnovat

Praha - Průměrná hrubá měsíční mzda vzrostla v prvním čtvrtletí roku 2012 v meziročním porovnání o 3,6 procenta, protože ale inflace v tomto období byla o desetinu procentního bodu vyšší, došlo v důsledku k mírnému poklesu reálné průměrné mzdy.

Podle statistického úřadu průměrná hrubá mzda v prvním čtvrtletí činila 24 126 korun, což je o 845 korun více než před rokem.

Statistici ovšem upozorňují na to, že růst mezd není rovnoměrný a že se na něm značně podílel zvyšující se podíl mimořádných, nepravidelných odměn a prémií. „Lze předpokládat, že tyto nadtarifní složky nebyly vypláceny všem, a proto nedošlo k nárůstu mezd u všech zaměstnaneckých skupin stejně," říká Dalibor Holý z Českého statistického úřadu.

Druhým pozoruhodným faktem podle Holého je zvyšující se podíl placené neodpracované doby, který nasvědčuje tomu, že zaměstnanci v průběhu kratší nemoci čerpají dovolenou. „Tento trend ovlivňuje úroveň průměrné mzdy, protože náhrada za dovolenou je placena průměrem předchozího období, zatímco za první tři dny nemoci nedostává zaměstnanec žádnou náhradu a potom čerpá nemocenskou," říká statistik.

Mzdy by i v dalším průběhu roku 2012 měly stagnovat. „Důvodem je vedle růstu cenové hladiny stále opatrnost podniků v mzdové a personální politice s ohledem na nejistý vývoj ekonomiky," upozorňuje dále Libor Stodola ze společnosti PricewaterhouseCoopers ČR.

"Relativně vysoká nezaměstnanost a slabá poptávka nenutí podniky k tomu, aby zvyšovaly mzdy svým zaměstnancům," navazuje Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit.

Výjimku ale podle něj tvoří specifické obory s požadavky vyšší kvalifikace. "Jde například o zkušené programátory a architekty informačních systémů, po kterých je v Česku obrovská poptávka. V oblasti informačních a komunikačních technologií je průměrná mzda 45,6 tisíc korun," dodává Kozub.

Statistici již dříve upozornili, že na průměrnou mzdu nedosahují dvě třetiny lidí. Nejčastější mzda byla v minulém roce 21 tisíc korun hrubého u mužů a 16 tisíc korun u žen (podrobněji zde).

 

Právě se děje

Další zprávy