Systém Drábek: 180 tisíc hodin přesčasů, 52 milionů Kč

Tomáš Fránek
28. 5. 2012 6:00
Ministerstvo zaplatilo miliony korun navíc, protože včas nevyzkoušelo nový systém
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Brno - Sto osmdesát tisíc hodin přesčasů museli za letošní první čtvrtletí odpracovat zaměstnanci na úřadech práce poté, co ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek narychlo spustil nevyzkoušený a v řadě aplikací nefunkční počítačový systém na výplatu sociálních dávek.

V přepočtu na jednoho zaměstnance to znamená, že každý pracovník úřadu musel strávit v práci skoro tři dny navíc. Ministerstvo za ně lidem zaplatilo 52 milionů korun.

Právě přesčasové hodiny a osobní nasazení pracovníků zachránily statisícům příjemců sociálních dávek včasné termíny pro jejich výplatu. Nový systém, zavedený ministerstvem bez řádného výběrového řízení, přitom má stát až dvě miliardy korun.

Uvedená čísla vyplývají z materiálu, který ministerstvo předložilo jako odpověď na otázky poslanců ze sociálního výboru sněmovny.

Mimořádné nasazení i jednání

V materiálu, který má deník Aktuálně.cz k dispozici, Drábkův úřad nijak nevysvětluje, proč zakázku za dvě miliardy získaly firmy bez výběrového řízení. Opakuje jenom známé okolnosti.

Poslanci z vládní ODS tak kvůli nejasným odpovědím z ministerstva žádají mimořádné jednání výboru. "Ministerstvo se žádostí zabývalo, odpovědi na zcela konkrétní dotazy jsme ale v mnoha případech nedostali," uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Ministerstvo v odpovědích přiznává, že situace na úřadech práce byla mimořádná a lidé museli pracovat přesčas. V součtu za první tři měsíce roku tak lidé na úřadech práce navíc odpracovali na 180 tisíc přesčasových hodin.

Na to, že lidí na úřadech práce je málo a nestíhají, upozornil už i veřejný ochránce práv a také samotní lidé z pracovních úřadů. „Děvčata na útvaru hmotné nouze sloužila veřejnosti o víkendech a do noci v přesčasech v chaotickém prostředí nefungujících nových aplikací a každá má dosud v průměru 25 přesčasových hodin neproplacených," uvedl ve svém kritickém dokumentu ředitel Úřadu práce Litoměřice Ivan Vilím.

Drábkův úřad nyní poslancům potvrdil, že kvůli práci navíc vyplácel na úřadech zaměstnancům další desítky milionů korun. Celkem jde o 52 milionů korun. Na otázku poslanců, jak bude dál řešen nedostatek lidí na úřadech práce, ale už zástupci ministerstva neodpověděli.

Zpráva pro poslance obsahuje celkem 18 odpovědí. Některé z nich přes optimistické vyznění celého dokumentu potvrzují, že systém zdaleka nefunguje tak, jak by měl. Neubývá třeba požadavků od informatiků z úřadu práce, kteří se svými žádostmi na fungování jednotlivých částí systému obrací na hlavní dodavatelskou společnost Fujitsu.

Ještě zkoušíme a aplikujeme

Samotné ministerstvo potvrzuje, že kvalitně od začátku spuštění nového systému nepracovala například aplikace týkající se sociální služby, zaměstnanosti, zdravotně postižených a veřejné služby.

"Byla poskytnuta sleva z důvodu nedodržení kvality služby: Poskytování činností provozní podpory aplikačního prostředí aplikací Sociální služby, Zaměstnanost, Zdravotně postižení a Veřejná služba," uvedlo ministerstvo v dokumentu.

Některé aplikace navíc nefungují ještě ani pět měsíců po spuštění celého systému. Poslanci se třeba ptali, proč nelze využít některé důležité funkce, které nabízel předchozí systém, jako je třeba výměna informací s exekutory a soudy.

„Zavedení této funkcionality je intenzivně vyvíjeno v návaznosti na výsledky jednání mezi ministerstvem práce a sociálních věcí, ministerstvem spravedlnosti a Exekutorskou komorou a bude zapracováno v nejbližším období," uvedli zástupci Drábkova úřadu v odpovědi.

Podobně ministerstvo odpovědělo na otázku, proč systém neumí zjistit, zda při vyplácení podpory v nezaměstnanosti bylo vyplaceno víc peněz, než být mělo. „Tento požadavek je zpracován, testován a bude nasazen v nejbližších dnech," je napsáno v odpovědi.

A ministerští úředníci v odpovědích poslancům znovu potvrdili to, co vedení resortu předtím novinářům několikrát popřelo - tedy to, že stále musí využívat staré aplikace od společnosti OKsystem, které Drábek několikrát ostře kritizoval. Týká se to třeba zadávání volných pracovních míst, kde úředníci musí využívat systém OKpráce. „Nová aplikace bude testována a následně nasazena v nejbližších dnech," uvedli úředníci ministerstva.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Kde sídlí váš úřad práce?

 

Právě se děje

Další zprávy