Proč je Německo rájem přistěhovalců? Pomůže jim k práci

Tereza Holanová Tereza Holanová
13. 5. 2012 17:36
Studii Immigrant Citizens Survey vypracovala Skupina pro migrační politiku při EU
Foto: Jan Langer

Berlín - Nejsnáze se imigranti ze zemí mimo Evropskou unii uchytí v Německu. Ve srovnání s dalšími státy sedmadvacítky je tu nejjednodušší najít práci, která odpovídá jejich kvalifikaci.

Vyplývá to ze studie "Immigrant Citizens Survey", kterou vypracovala Skupina pro migrační politiku při EU. Autoři se dotazovali sedmi a půl tisíce přistěhovalců, výzkum probíhal s výjimkou Maďarska v západoevropských zemích.

Najít v Německu uplatnění je jednodušší především díky široké nabídce jazykových kurzů, uvádí autoři. Pouze přes devět procent dotázaných uvedlo, že o možnostech studia němčiny nezískali pořádné informace. Že byl problém zvládnout jazyk, připustil jen každý čtvrtý imigrant v Německu. Stejné množství osob tvrdí, že jim jazyková bariéra zkomplikovala hledání místa.

Pro srovnání, s portugalštinou, francouzštinou nebo italštinou bojovaly více než dvě třetiny cizinců v těchto zemích. Se španělštinou se naopak neúspěšně potýkalo jen 31 procent přistěhovalců.

Kromě samotné obtížnosti jednotlivých řečí uváděli dotázání jako nejčastější důvod, proč jazyk nezvládají, málo času. K dalším překážkám patří chybějící motivace. Především ve francouzských městech navíc o příležitostech pro studium lidé často vůbec nevěděli.

Pokud cizinci v jednotlivých zemích kurzy navštěvovali, přes devadesát procent z nich sdělilo, že se naučili základy. Právě v jihoevropských zemích, kde se studiem jazyků jinak existují největší problémy, také nejvíce imigrantů oceňuje, že se na kurzech naučili oborovou slovní zásobu.

Německo vede navzdory své strohosti

V hlavním městě Německa mělo problém sehnat práci ve svém oboru necelých 18 procent imigrantů. Ve Stuttgartu sdělila polovina respondentů, že našli místo rychle a bez problémů, informoval deník Die Welt. S vyloženými obtížemi se zde setkalo jen 13 procent osob.

"U Německa nemůžeme říci, že by mělo stejnou reputaci jako jihoevropské země, které jsou považovány za vřelé a přátelské. Přesto jej mimounijní přistěhovalci hodnotí nejlépe," komentuje časopis Spiegel.

Zároveň ale připomíná, že v Německu mají imigranti příznivější pracovní podmínky, neboť se tamní ekonomice například ve srovnání s jižní Evropou daří výrazně lépe.

Jak Odborná rada německých nadací pro integraci a migraci přitom uvádí, Německo imigranty potřebuje. V posledních dvou desetiletích se země potýká se stárnutím obyvatelstva a odlivem pracovních sil - od roku 1990 odešlo ze země více než půl milionu Němců. Do roku 2025 by se tamní produktivní populace měla snížit o pět milionů osob.

S největšími obtížemi hledali cizinci zaměstnání v portugalském Faru, kde neuspělo 83 procent zájemců o práci. Dále potom v Lisabonu a italském Milánu - v obou městech mělo problém 79 procent dotázaných.

Nepříznivě hodnotili též Brusel, kde se marně snažilo uchytit 71 procent imigrantů. Více než 70 procent přiznalo problém s hledáním práce v Paříži nebo Lyonu.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Láká vás práce v zahraničí?  Nebo vám vyhovuje nabídka práce v ČR?

 

Právě se děje

Další zprávy