Politici a švarcsystém? Ne, jsou čistí, tvrdí kontrola

Tomáš Fránek
11. 5. 2012 14:30
Státní úřad inspekce práce nezjistil pochybení u zaměstnávání asistentů
Foto: Vojtěch Marek

Opava - Ostrý kurz, který vláda nasadila při potírání švarcsystému v Česku, se poslancům a senátorům vyhne.

Kontroloři ze Státního úřadu inspekce práce totiž rozhodli, že při zaměstnání poslaneckých a senátorských asistentů se švarcsystém nepraktikuje. Asistenti politiků jsou sice osoby samostatně výdělečně činné, podle kontroly ale neobcházejí zákony.

Náplň práce asistentů nemá znaky závislé práce, a tedy není nutné uzavírat s nimi klasické pracovní smlouvy. Smlouvy s asistenty neuzavírají přímo politici, ale vedení sněmovny a Senátu.

"V případě podnikajících fyzických osob se nejedná o závislou práci a ze strany Kanceláře Poslanecké sněmovny nebo Kanceláře Senátu o nelegální zaměstnávání," rozhodla inspekce.

„Asistentovi z tohoto vztahu nevznikají vůči Kanceláři Poslanecké sněmovny žádná práva ani povinnosti vyplývající ze zákoníku práce. Kanceláře obou komor Parlamentu asistentovi nepřidělují  práci,  asistent není podřízen příslušným vedoucím pracovníkům a práci nevykonává jménem  zaměstnavatele," uvedl náměstek generálního inspektora Jiří Macíček.

Kontrolu mezi politiky úřad začal poté, co dostal stížnosti od lidí. "Mezi významné aspekty, které vytvářejí pochybnost veřejnosti a médií o možné nelegálnosti tohoto vztahu, patří skutečnost, že je zde oficiálně používán termín asistent. Což je jinak široce používaný  termín pro pracovní pozice a pracovní činnosti vykonávané na základě pracovněprávního vztahu," uvedl Macíček.

Stát přichází o miliardy

Švarcsystém v Česku připravuje stát o miliardy korun na daních a pojistném.

Od ledna hrozí za švarcsystém pokuta od 250 tisíc do 10 milionů pro zaměstnavatele a až 100 tisíc korun pro samotné "živnostníky".

Dvě třetiny českých firem se ale podle průzkumu právních kanceláří Ambruz & Dark a Deloitte Legal domnívají, že by se měl švarcsystém legalizovat.

 

 

Právě se děje

Další zprávy