Počet nezaměstnaných v Česku klesl pod půl milionu

Petr Kučera Petr Kučera
10. 5. 2012 9:55
Míra nezaměstnanosti klesla na 8,4 procenta zejména díky sezónním pracím
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Praha - Míra registrované nezaměstnanosti v Česku v dubnu dosáhla 8,4 procenta, oproti březnu tak klesla o 0,5 procentního bodu a oproti loňskému dubnu o 0,2 procentního bodu.

Vyplývá to z nejnovějších statistik ministerstva práce a sociálních věcí.

Celkový počet uchazečů o zaměstnání v průběhu dubna klesl o téměř 28 tisíc na 497 322, z toho zhruba 480 tisíc mohlo okamžitě nastoupit do práce. V porovnání s loňským dubnem se počet uchazečů snížil o 16,5 tisíce.

Počet volných pracovních míst nahlášených zaměstnavateli vzrostl o 4,5 procenta na 41 707. Dalších 31 tisíc volných míst zjistily úřady práce monitoringem personálních serverů na internetu.

Na podporu v nezaměstnanosti mělo nárok jen něco málo přes pětinu uchazečů, konkrétně 108 328 lidí.

Dvanáct uchazečů na jedno místo

Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 11,9 uchazeče, z toho nejvíce v okresech Třebíč (60,1), Teplice (44,3), Hodonín (37,7), Bruntál (31,9), Ústí nad Labem (31,5) a Děčín (30,5).

Nejvyšší míru nezaměstnanosti hlásí okresy Bruntál (15,9 %), Most (15,7 %), Jeseník (15,2 %), Děčín (14,0 %) a Hodonín (13,9 %).

Naopak nejnižší míra nezaměstnanosti je tradičně v okresech Praha-východ (3,3 %), hlavní město Praha (4,0 %), Praha-západ (4,2 %) a Mladá Boleslav (4,7 %).

Velkou část - 12,2 procenta - z celkového počtu nezaměstnaných tvoří osoby se zdravotním postižením. Absolventi všech stupňů vzdělání a mladiství se na celkové nezaměstnanosti podílejí 5,3 procenta.

Míra registrované nezaměstnanosti mužů poklesla na 7,5 % a žen na 9,7 %. Poměr mužů a žen mezi uchazeči je téměř vyrovnaný, ženy se na celkovém počtu podílejí 49,8 procenta.

"V květnu lze očekávat další mírné snížení nezaměstnanosti zejména díky dalším nástupům na sezónní práce například v zemědělství, lesnictví a cestovním ruchu," říká mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Podle Libora Stodoly ze společnosti PwC Česká republika může mírný pokles pokračovat do letních měsíců.

"Firmy zatím nová dlouhodobější pracovní místa  příliš nevytvářejí, ale naštěstí ani výrazně neruší. Ke konci roku očekáváme nepatrně nižší míru nezaměstnanosti oproti loňsku. Výraznějšího poklesu nezaměstnanosti se dočkáme nejdříve v příštím roce, pokud se bude globální a potažmo české ekonomice dařit lépe a vrátí se důvěra ve stabilitu růstu," říká Stodola.

Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek poznamenává, že vývoj trhu práce není v souladu s představou ekonomiky v krizi. "Pravděpodobným vysvětlením zdánlivého rozporu je lepší stav české ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku, než v jaký jsme doufali," upřesňuje.

"Otázkou zůstává, zda se jednalo jen o přechodné nadechnutí ekonomiky před další studenou sprchou, kterou naznačují předstihové ukazatele na začátku druhého kvartálu. Jsme proto opatrní v predikcích dalšího poklesu nezaměstnanosti. Její míra letos pod osm procent zřejmě nepůjde," dodává Sobíšek.

Pátí nejlepší v Evropě

Podle jednotné metodiky statistického úřadu Eurostat je nezaměstnanost v Česku pátá nejnižší v Evropské unii.

Nejnižší míru nezaměstnanosti měly v březnu Rakousko (čtyři procenta) a Nizozemsko (pět procent), nejvyšší Řecko (21,7 procenta) a Španělsko (24,1 procenta).

Nezaměstnanost v eurozóně vzrostla v březnu na rekordních 10,9 procenta. V celé Evropské unii nicméně zůstala na únorové hodnotě 10,2 procenta.

V celé Evropské unii je podle odhadů Eurostatu bez práce 24,77 milionu lidí, oproti únoru jich přibylo 193 tisíc. Oproti loňskému březnu přibylo 2,1 milionu nezaměstnaných.

 

Právě se děje

Další zprávy