Nezaměstnaných Čechů s nižším vzděláním přibylo nejvíce

Tereza Holanová Tereza Holanová
4. 5. 2012 10:30
Více než třetina nezaměstnaných v Česku nemá práci už déle než rok
Foto: Jan Langer

Praha - Od konce loňského roku přibylo v Česku 15,6 tisíce osob, které nemají práci a hledají ji. Celkově u nás bylo v období od ledna do konce března 372,7 tisíce nezaměstnaných, tedy 7,1 procenta populace. O výsledcích výběrového šetření pracovních sil v pátek informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Nepatrně více nezaměstnaných bylo v prvním kvartále mezi muži. Celkem se jich ucházelo o práci přes 187 tisíc, což je 50,2 procenta z celkového počtu nezaměstnaných.

Jak ČSÚ upozorňuje, míra nezaměstnanosti se zvýšila především mezi lidmi se základním vzděláním, kde činila 28,4 procenta. "Nadprůměrná je i v početné skupině osob se středním vzděláním bez maturity," komentuje ČSÚ. Nejméně nezaměstnaných bylo tradičně mezi vysokoškoláky, mezi nimiž práci nenašlo 2,5 procenta populace.

Dlouhodobě nezaměstnaných přibylo

K nárůstu došlo také v případě dlouhodobé nezaměstnanosti. O té mluvíme, pokud zájemce o práci shání místo déle než jeden rok. Meziročně těchto lidí přibylo 9,9 tisíce, celkem jich bylo 160,3 tisíce. Z celkového počtu všech nezaměstnaných se tedy jednalo o 43 procent.

Ekonom Pavel Sobíšek označuje pracovní trh v prvním čtvrtletí za značně stabilní. "Podniky zřejmě vytvořily relativně málo nových pracovních příležitostí, zároveň ale neměly tendenci zaměstnance propouštět," říká hlavní ekonom UniCredit Bank. Zároveň připomíná, že s mírou nezaměstnanosti 7,1 procenta se Česko řadí do třetiny zemí EU, kde je tento ukazatel nejnižší.

Jak si myslí Andrew Krenek z PwC Česká republika, s blížícím se létem a nástupem sezónních prací ve stavebnictví, zemědělství nebo turistickém ruchu počet lidí bez práce klesne. "Razantnější pokles nezaměstnanosti bych čekal až v roce 2013," doplňuje Krenek.

V rámci šetření statistici zjišťovali také počet osob, které nepracují a místo ani nehledají, takže je za nezaměstnané nepovažujeme. V prvním čtvrtletí se jednalo o 198,7 tisíce lidí.

Z údajů o zaměstnanosti, které ČSÚ v pátek rovněž zveřejnil, vyplývá, že zatímco počet pracovníků v oblasti průmyslu klesal, samostatně výdělečný činných osob přibylo.

"Je možné, že spolu oba popsané jevy souvisejí," komentuje Sobíšek. Výrobní podniky totiž stále častěji snižují počet vlastních odborníků a namísto nich si najímají specialisty zvenčí.


 

 

Právě se děje

Další zprávy