Psi podporují pracovní výkon, ne každý je však snese

Tereza Holanová Tereza Holanová
28. 4. 2012 18:11
Psy povoluje třeba Vodafone. Jiným firmám vadí, že zvíře ruší nebo znečišťuje pracoviště

Greensboro, Praha - Pokud si s sebou vezmete do kanceláře psa, budete v zaměstnání spokojenější a také výkonnější. V případě, že čtyřnohého přítele necháte doma, míra stresu významně vzroste.

České firmy ale myslí i na praktické věci. Pes může zaměstnance rušit, být nebezpečný nebo znečišťovat pracoviště, myslí si zástupci většiny společností.

Že pes přispívá k větší pohodě ve firmě, zjistili vědci ze Severní Karolíny. Ti zkoumali psychiku zaměstnanců, kteří žádné zvíře nemají, těch, které čtyřnohého přítele nechávají doma, i těch, kteří s ním tráví pracovní den. Svoji studii publikovali v časopise International Journal of Workplace Health Management.

Největší výkyvy objevili autoři právě u majitelů psů. Míra jejich spokojenosti a komunikace s kolegy se v případě, že mohli se zvířetem strávit celý den, výrazně zvyšovala. Pokud nechali hafana doma, tak se jejich hladina kortizolu (hormonu stresu) v krvi zvyšovala.

Podobné závěry plynou také přímo z dotazníků mezi zaměstnanci. Zhruba polovina respondentů, kteří si psa do práce vodí, uvedla, že pes přispívá k jejich produktivitě.

Některé může pes rušit

Lidé, kteří psa nemají, se k tomu, zda po firmě pobíhají zvířata, stavěli v 60 procentech neutrálně. Zbylých 40 procent se rozdělilo na stejně velké skupinky.

Dvacet procent z nich považovalo přítomnost psa za prospěšnou, ostatní potom naopak za obtěžující. Nejčastěji si zaměstnanci stěžovali, že je pes ruší, že je hlasitý nebo nevychovaný, několik lidí také uvedlo, že mají na zvíře alergii.

V Česku je přítomnost psů na pracovišti spíše výjimečná. Dovolit si zvíře v práci mohou především lidé, kteří tráví čas v kanceláři, a to ne vždy.

"Jde spíše o výjimku," uvádí Lucia Burianová z agentury Profesia. Ve firmách, které využívají open-space, může pes ostatní rozptylovat. "A ne všichni mají ke psům pozitivní vztah ," zdůrazňuje Burianová.

"Pes je povolován, nebo spíše tolerován v menších rodinných firmách, kde nebývá taková formální atmosféra jako v globálních korporacích," navazuje Jiří Halbrštát z personální agentury Manpower a dodává: "Pes může být příjemným zpestřením, pokud neobtěžuje a je čistotný."

Vodafone psa povolí, T-Mobile ne

Například Česká spořitelna zaměstnancům čtyřnohého mazlíčka vyloženě nezakazuje. Aby si je lidé vodili do zaměstnání, ovšem nedoporučuje. "Pokud si zaměstnanec psa na pracoviště přivede, zvíře ho nesmí rušit v práci, nesmí vadit ostatním a také nesmí narušovat jednání s klienty," komentuje mluvčí banky Petr Podzimek.

Neformální kulturu má v tomto ohledu Vodafone. "Přítomnost zvířecích mazlíčků na pracovišti může pomoci vytvořit příjemné neformální prostředí," uvádí Adéla Konopková z tiskového oddělení firmy.

Konkurenční T-Mobile psy v kancelářích z bezpečnostních a hygienických důvodů nepovoluje. "Při takovém počtu zaměstnanců by bylo velmi obtížné zajistit, aby psi nikoho neobtěžovali, nedošlo k pokousání, či jinému úrazu," říká pro Aktuálně.cz mluvčí skupiny Jiří Janeček.

Aby pes mohl na pracoviště, museli by s tím všichni ve firmě souhlasit, což je vzhledem k množství pracovníků T-Mobile nereálné. Janeček navíc připomíná další věc. Psi by zvýšili náklady na úklid - docházelo by ke znečišťování koberců a chlupy by zanesly filtry vzduchotechniky.

Čtyřnohé kamarády na pracovišti neschvaluje ani Škoda a ČSOB. "Není to ale nepřátelské gesto vůči psům, stejný zákaz se týká i dalších domácích zvířat," říká Jan Solnička z oddělení komunikace banky.

ČEZ bojuje s kočkami

Přísný zákaz jakýchkoliv zvířat platí také v kancelářích ČEZ.

"Jedinou výjimkou mohou být rybičky v akváriu. V žádném případě se ale nejedná o samozřejmost," komentuje mluvčí skupiny Eva Nováková. Doplňuje, že toto povolení dostal na centrále po velmi dlouhé snaze zatím jen jeden útvar.

Totéž platí samozřejmě pro všechny elektrárny. Tam ale často vnikají "nechtění mazlíčci", kteří se stahují k parovodům či horkovodům.

"Větší zvířata se přes oplocení nedostanou, ale kočky si vždy umí poradit," popisuje Nováková. Pokud k tomu dojde, musí zástupci ČEZu zvířata spolu s provozovateli útulků odchytávat.

Důvod, proč se kočky nesmějí po areálu elektráren potulovat, přitom není, že by je tam ČEZ nechtěl. Pro tato zvířata, je však typické, že lezou do transformátorů. "A to je s jistotou konec jejich, transformátoru i dodávky elektřiny," uzavírá mluvčí energetické společnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy